Чому підвали житлових будинків небажано використовувати як укриття - експерт

Експерт не рекомендує використовувати підвали у житлових будинках як бомбосховища

Експерт не рекомендує використовувати підвали у житлових будинках як бомбосховища m.day.kyiv.ua

Події
03 березня 2022 12:56

Експерт у галузі будівництва та архітектури не рекомендує використовувати підвали житлових будинків як бомбосховища на тривалий термін під час повітряних загроз.

У цей воєнний час, після вторгнення російських окупантів в Україну, українці дедалі частіше чують звук сирени, яка попереджає про повітряну загрозу. Сигнал системи оповіщення свідчить, що всім жителям необхідно пройти у сховища. Люди спускаються в підвали житлових будинків, як до укриття та Vgorode запитав у експерта, чи безпечно це.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Підвальні приміщення багатоквартирних житлових будинків непридатні для використання жителями як бомбосховища та укриття, оскільки ці приміщення, як правило, призначені для інженерних комунікацій та обладнання, які забезпечують життєдіяльність усієї внутрішньої інфраструктури житлового будинку. Про це повідомив Віталій Безсмертний, експерт із роботи з будівельними проектами.

Експерт зазначив, що технічні характеристики підвальних приміщень житлових будинків не відповідають нормативним вимогам приміщень, які можуть використовуватись як укриття.

— По-перше, у підвалах житлових будинків проходять транзити інженерних систем (опалення, водопостачання та каналізації, електропостачання), чого не допускається в укриттях та бомбосховищах. По-друге, потужність перекриттів підвалів не розрахована на навантаження, яке може виникнути через руйнування багатоповерхового будинку. Кількість та призначення входів до підвалу не відповідають нормам при евакуації населення. Також підвальні приміщення не обладнані інженерними системами (зокрема, вентиляції, димовидалення та ін.), які необхідні для забезпечення тривалого перебування великої кількості людей. Тому сама наявність підвалу біля багатоквартирного будинку — не означає, що це приміщення можна використовувати як укриття на випадок надзвичайних ситуацій, — наголосив експерт.

Але для короткочасного перебування підходить будь-яке укриття, яке може захистити від прямих попадань, осколків, вибухової хвилі, а також кулеметних обстрілів. Тому монолітно-каркасна технологія, за якою збудовано більшість сучасних проектів, є додатковою перевагою над збірно-залізобетонною та цегляною технологією будівництва, зазначив Віталій Безсмертний.

Нагадаємо, що для зручного пошуку всіх бомбосховищ у Києві було створено спеціальну інтерактивну карту.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах