У Чорнобильській зоні відчуження горять понад 10 тисяч гектарів лісів

У Чорнобильській зоні відчуження горять понад 10 тисяч гектарів лісів - фото: Landon Parenteau/Unsplash

У Чорнобильській зоні відчуження горять понад 10 тисяч гектарів лісів - фото: Landon Parenteau/Unsplash

Події
27 березня 2022 19:11

У зоні відчуження ЧАЕС у результаті повномасштабного російського військового вторгнення через бойові дії горять ліси. Їхня площа оцінюється в цифру понад 10 тисяч гектарів.

Тут зафіксовано 31 пожежу. Це призводить до підвищеного рівня радіоактивного забруднення повітря. Так розповіла уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова у себе на Facebook-сторінці 27 березня.

Більше актуальних новин читайте на нашому Telegram-каналі.

Денісова зазначила, що контролювати чи згасити загоряння рослинності у Чорнобильській зоні відчуження на даний момент неможливо, оскільки район захопили російські військові. При цьому вітряна та суха погода може призвести до збільшення інтенсивності та площі пожеж, а це у свою чергу призведе до надмасштабних пожеж.

Внаслідок горіння лісів в атмосферу вивільняються радіонукліди. Ці радіоактивні ізотопи переносяться вітром на великі відстані. Ситуація загрожує радіацією не лише Україні та Білорусі, а й країнам Європи.

Крім того, вогнем можуть бути охоплені ще й сховища відпрацьованого ядерного палива із сховищами ядерних відходів, що розташовані на території Чорнобильської зони.

Людмила Денісова звертається до МАГАТЕ, щоб негайно направити в Україну експертів та відправити обладнання для гасіння пожеж.

Омбудсмен наголошує, що запобігти катастрофічним наслідкам для всього світу можна лише шляхом негайного припинення режиму окупації російськими військами на території. Тому вона також закликає міжнародні організації захисту прав людини вжити заходів, щоб посилити тиск на росію для деокупації зон підвищеної небезпеки в Україні та припинення російської військової агресії проти України.

Раніше Vgorode писав, що робити при хімічній атаці і як надати першу допомогу при отруєнні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах