Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки.

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки. Фото: unsplash.com

Події
03 квiтня 2022 23:37

Від хімічної зброї страждають усі живі організми. Тож тварини також можуть стати жертвами хімічних атак та зазнавати отруєнь. Якщо люди розуміють, що відбулась хімічна атака та одразу рятуються від наслідків, то господарям тварин важливо вчасно розпізнати, що домашній улюбленець отруївся, та надати йому допомогу.

Vgorode дізнався, які є симптоми отруєння хімічною зброєю у тварин та як правильно рятувати їх від наслідків.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ми зв'язалися з ветеринарним лікарем та експертом "Спільноти Pet Friendly людей" Едуардом Котляровим. 

Спеціаліст розповів, що основними хімічними бойовими отруйними речовинами є сірчистий іприт, зарин та аміак. Ці речовини можуть вивільнятися у вигляді рідини або парів. Хімічна речовина у вигляді аерозолю краплями потрапляє на шкіру та шерсть тварин. Проте більшу загрозу для здоров'я становлять пари, які тварина вдихає.

Отруєння тварини зарином

Якщо наш ворог вирішить застосувати проти України хімічну зброю, то з більшою вірогідністю це буде зарин.  Це високотоксична нервово-паралітична речовина без кольору і запаху, яка легко розповсюджується у повітрі. Так само, як і більшість речовин хімічної бойової зброї, зарин може уражати тварин як при потраплянні безпосередньо на шкіру, так і при вдиханні випарів. Від цієї речовини більше страждають дрібні тварини, адже мають невелику масу тіла. 

Симптоми:

Ветеринар розповів, що у тварин симптоми виникають досить швидко: від лічених секунд до кількох хвилин. Так само, як у людей, перша ознака отруєння зарином є звуження зіниць (міоз). Це відбувається, коли тварина вдихає випари зарину. При цьому у домашнього улюбленця може спостерігатися задишка. Другий симптом – сіпання м'язів на тих ділянках тіла, куди потрапили найдрібніші частки зарину. Далі у тварини з'являється загальна слабкість, млявість, хитка хода. Також можлива блювота та діарея.

Важливим фактором ураження зарином є сльозотеча, слиновиділення та виділення  з носа. При важкому отруєнні тварина втрачає свідомость, у неї йде піна з рота, зупинка дихання, конвульсії  і, як результат, загибель.

Допомога:

Якщо ви не знаходитеся у епіцентрі атаки зарином, то при отриманні повідомлення про хімічну атаку варто піднятися разом з улюбленцем на верхні поверхи будівель, адже зарин важчий за повітря і буде осідати на землю. У якості антидоту ветеринар радить використовується препарати атропін або пралідоксим.

За словами Едуарда Котлярова, чітко вивірених доз цих препаратів для тварин немає. Тому краще, щоб дози підбирали ветеринари для кожної тварини, можливо, беручи за основу дози для людей.

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки.Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки. Фото: unsplash.com

Отруєння тварини іпритом

Іприт – це високотоксична отрута з запахом, що нагадує запах гірчиці, часнику або гуми. Ця речовина потрапляє в організм людей та тварин через шкіру, слизові оболонки, органи дихання і травний тракт разом з кормом. Іприт викликає подразнення  та  запалення, у більшій кількості – появу пухирів та відмирання тканин.

Симптоми:

Як розповів ветеринар, отруєння сірчастим іпритом проявляється через 4-8 годин. Основними його симптомами є підвищена рухова активність, судоми, посмикування окремих м’язів, підвищення температури тіла. Також може втрачатися тактильна і больова чутливість, хода тварини стає хиткою, вона не реагує на подразники. Дихання тварини ослаблюється, стає поверхневим і частим, настає пригнічення  і параліч. За сильного ураження може спостерігатися виділення густої смердючої слини, ритмічні рухи головою, а язик тварини випадає з рота. При сильному отруєнні іпритом тварина, на жаль, гине на 2-3 добу.

Допомога:

У випадку отруєння тварини сірчастим іпритом експерт радить господарям звернутися за допомогою у ветеринарну клініку. Подальше лікування буде залежати від симптомів та інтенсивності отруєння. Можуть бути застосовані знеболюючі, протизапальні препарати, крапельниці, місцеві обробки уражених ділянок шкіри та слизових оболонок.

Щоб надати тварині першу допомогу вдома, Едуард рекомендує промити очі і ніс тварини 2% розчином харчової соди або чистою водою. У випадку потрапляння іприту всередину з водою або їжею необхідно викликати блювоту у тварини. Для цього можна дати їй випити солону воду, блідорожевий розчин марганцівки або трішки рослинної олії. Після цього варто дати активоване вугілля з водою (1 таблетка на 10 кілограмів ваги тварини). Необхідно також обмити тварину під прохолодним душем.

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки.Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки. Фото: vkazivka.com

Допомога тварині при отруєнні аміаком

Ворог може використати проти нас таку небезпечну речовину, як аміак. Щоб врятувати тварину від отруєння Едуард Котляров говорить, що її потрібно винести на свіже повітря та напоїти теплим молоком з харчовою содою. Очі та ніс улюбленця варто промити теплою водою, вазеліновою або рослинною олією. При потрпалянні аміаку на шкіру треба промити місце ураження водою, зробити марлеві або ватні примочки з розчином 5% оцтової або лимонної кислоти. За можливості екперт радить одразу звернутися до ветеринарної клініки.

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки.Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки. Фото: intermobi.com.ua

Отруєння тварин при фосфорній атаці

На жаль, ворог вже неодноразово застосовував в Україні заборонені фосфорні бомби. Розпізнати її можна за яскравим спалахом у небі. Після контакту фосфорної бомби з поверхнею виникає пожежа, яку досить важко загасити. При фосфорній атаці є чітко виражений запах часнику.

Симптоми:

Як розповів ветеринарний лікар, часто при таких фосфорних атаках трапляються інгаляційні отруєння. Симптоми ураження проявляються через 1-4 дні - це проблеми з органами дихання, нудота та блювата.

Допомога:

При фосфорній атаці, за словами експерта, важливо, щоб тварина не вдихала дим. Для цього на її морду потрібно обережно надягнути тканину змочену 2% розчином харчової соди або чистою водою.

При взаємодіїї з киснем фосфор загоряється, тож якщо він потрапив на шкіру або шерсть тварини, його потрібно гасити великою кількістю води або мокрим піском чи землею. Щоб не допустити контакт речовини з киснем, варто одразу накрити місце ураження вологою тканиною. Видаляти залишки фосфору зі шкіри або шерсті необхідно під струменем води. Ветеринар зазначає, що категорично заборонено використовувати для цього перекис водню . На рану не можна накладати будь які пов’язки. 

При отруєнні парами фосфору можна використовувати будь-який сорбент (активоване вугілля, ентеросорбент, харчову глину, атоксил тощо) з рідинию. Перевагу слід віддавайте лужним рідинам (молоко, лужні води без газу). Надавши першу допомогу улюбленцю, необхідно одразу звернутися до ветеринарної клініки.

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки.Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки. Фото: vethelp72.сom

Евакуація тварин при хімічній атаці

Ветеринар радить завжди мати напоготові переноску. У ній можна евакуювати невелику тварину. При переміщенні переноску слід накрити тканиною, змоченою водою або розчином харчової соди. Для великих тварин під рукою треба мати повідок, нашийник та намордник. У намордник треба вкласти марлеву пов’язку або тканину аналогічно змочену розчином 2% харчової соди або чистої води. При евакуації під час хімічної атаки тварину весь час потрібно тримати біля себе.

Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки.Як надати допомогу тваринам під час хімічної атаки. Фото: intermobi.com.ua

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що робити при хімічній атаці, як її розпізнати та як надати першу допомогу людині при отруєнні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах