У Києві Володимир Зеленський провів зустріч з президентами Польщі та країн Балтії

У Києві Володимир Зеленський провів зустріч з президентами Польщі та країн Балтії.

У Києві Володимир Зеленський провів зустріч з президентами Польщі та країн Балтії. Фото: president.gov.ua

Події
14 квiтня 2022 08:06

Учора, 13 квітня до України приїхали президенти постійних країн-партнерів - Польщі, Литви, Латвії та Естонії.  Президент України Володимир Зеленський відзначив лідерство цих держав щодо всебічної підтримки у протистоянні військовій агресії з боку росії.

Лідери Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс перед зустріччю з Володимиром Зеленським побували у зруйнованих окупантами містечках Київської області - у Бучі, Бородянці та Дмитрівці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Після офіційної зустрічі глав держав у Маріїнському палаці для представників ЗМІ було проведено брифінг. Президент України розповів про результати переговорів з партнерами.

Зеленський зазначив, що візит президентів Польщі та країн Балтії до звільнених населених пунктів Київщини означає, що для них дуже важливо побачити на власні очі, що відбулося в цих маленьких містечках, які були спалені та закатовані.

Президенти країн-партнерів відвідали постраждалі міста на Київщині.Президенти країн-партнерів відвідали постраждалі міста на Київщині. Фото: president.gov.ua

Український гарант подякував колегам за те, що вони першими підтримали Україну щодо потужної санкційної політики проти рф, а також за оснащення нашої армії бойовим озброєнням. Зеленьський має надію, що в України будуть такі ж дружні, партнерські, чесні й відкриті стратегічні відносини з усіма сусідніми державами.

- І впевнений, що ці чотири держави (Польща, Литва, Латвія та Естонія - ред.) будуть першими на всіх сторінках майбутньої історії України. А майбутнє в нас велике, тому що з такими партнерами та друзями ми точно переможемо, - переконаний Володимир Зеленський.

Виступ президента Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда.Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: president.gov.ua

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що був в Україні за день до початку війни, а нинішній його візит є знаком солідарності з Україною та її героїчним народом. За словами Дуди, Польща гостинно прийняла близько двох мільйонів переселенців. 

Прокоментував Анджей Дуда і наслідки російської агресії, які він зміг побачити на власні очі.

- У це складно повірити. Це не війна, це тероризм. Якщо хтось висилає літаки та солдатів, щоб бомбардувати житлові райони, вбивати мирне населення, то це не війна, а жорстокість, бандитизм, тероризм, - заявив він.

Президент Польщі впевнений, що важливо притягнути до відповідальності в міжнародних судах виконавців злочинів і тих, хто віддавав злочинні накази. Застосовані санкції мають привести до припинення війни та запобігти агресії в майбутньому.

На завершення виступу Анджей Дуда висловив сподівання, що вільна, суверенна, незалежна Україна незабаром стане частиною Європейського Союзу.

Виступ президента Литви

Президент Литви Гітанас Наусєда.Президент Литви Гітанас Наусєда. Фото: president.gov.ua

Президент Литви Гітанас Наусєда відзначив, що українська нація впродовж останніх тижнів показала свою міць і рішучість і продовжує демонструвати ці якості щодня у боях. Він також переконаний, що російська влада має відповісти за всі тяжкі злочини, скоєні російськими солдатами на Київщині і не тільки.

Наусєда заявив, що Україна має перемогти в цій війні, а для цього вона потребує підтримки – військової, збройної, гуманітарної, фінансової, економічної. Президент Литви підтримує запровадження повного ембарго на російську нафту й газ, санкції проти всіх банків рф, щоб зупинити фінансування війни.

Гітанас Наусєда повідомив, що у Вільнюсі мають намір створити хаб української культури й освіти, який працюватиме під проводом перших леді держав.

Виступ президента Естонії

Президент Естонії Алар Каріс.Президент Естонії Алар Каріс. Фото: president.gov.ua

Президент Естонської Республіки Алар Каріс наголосив на необхідності відсунути російські війська далі на схід, щоб забезпечити мир у Європі.

Увесь естонським народ глибоко співчуває Україні через ті жахи, які вчинили з нашим народом російські окупанти. Каріс заявив, що усі злочини рф повинні бути розслідувані, вони мають братися до уваги при застосуванні нового пакету санкцій проти росії.

Від країн-партнерів, за словами естонського президента, Україна має отримати допомогу у вигляді необхідного озброєння.

Виступ президента Латвії

Президент Латвії Егілс Левітс.Президент Латвії Егілс Левітс. Фото: president.gov.ua

Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс зауважив, що в міжнародних судах вже розпочинається процес щодо притягнення агресора до відповідальності за воєнні злочини, скоєні проти українців.

Президент Латвії також переконаний, що нині Україна потребує збройної допомоги. Постачання зброї є обов'язком европейських країн, адже Україна б'ється за них усіх. Лідер Латвії зазначив, що сьогодні всі країни-члени НАТО мають допомогти Україні ефективним озброєнням.

Крім того, Егілс Левітс зауважив, що Латвійська Республіка може допомогти Україні з експортом зернових.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що президент США Джо Байден нещодавно повідомив про рішення Вашингтона надати Україні додаткову військову допомогу на 800 мільйонів доларів. У неї буде входити різне озброення і техніка. Рішення про збройну допомогу нашій державі прийняли і у Франції.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах