У Києві може з'явитися вулиця, названа на честь борщу

У Києві може з'явитися вулиця, названа на честь борщу.

У Києві може з'явитися вулиця, названа на честь борщу. Фото: mis.dp.ua

Події
26 квiтня 2022 14:40

У Києві мешканці продовжують пропонувати ідеї, щодо перейменування вулиць та об'єктів, які так чи інакше пов'язані з СРСР та Росією. Громадянами було запропоновано назвати одну з вулиць столиці на честь української національної страви - борщу.

Зробити це пропонують з метою захисту української страви від намагань Росії привласнити її собі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації, ініціатором створення вулиці Борщової став відомий український шеф-кухар Євген КлопотенкоНа його думку, вона може знаходитись в історичній місцевості Борщагівка, оскільки ця територія етимологічно пов’язана з борщем. Для перейменування громадські активісти обрали вулицю імені російського філософа часів російської імперії Петра Чаадаєва.

Перші згадки про борщ датуються ще 1584 роком. Про цю страву писав німецький торгівець Мартин Грюневеґ у своїх подорожніх записках. Написав він про борщ саме в Києві на Борщагівці. 

- Борщ вже давно вийшов за межі «просто страви» – це символ української гостинності, предмет гордості та тяглості наших традицій. Нині, під час війни, борщ не лише єднає та зігріває українців в Україні та за кордоном, а й допомагає збирати кошти на підтримку нашої країни, – пояснив свою ідею Євген Клопотенко.

Як зазначив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, міська влада підтримує громадські ініціативи, які пов’язані з процесом дерусифікації міських об’єктів та сприяє їх реалізації у столиці. Він говорить, що ми мусимо позбутись усіх топонімів, які пов’язані з радянськими, російськими та білоруськими діячами та подіями, адже ці народи вже давно перестали бути "братами України". Також за допомогою перейменувань вулиць та об'єктів Україна зможе захистити свою нематеріальну культурну спадщину від протиправних посягань країни-агресора. 

Нагадаємо, що Київська міська рада збирає пропозиції щодо перейменування міських об’єктів (вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе, станцій метрополітену), які мають назви, пов’язані з Росією та Білоруссю. Пропозиції щодо перейменування приймають до 1 травня цього року на електронну адресу: name@kmr.gov.ua. З метою завершення процесу дерусифікації у столиці перелік міських об'єктів, які необхідно перейменувати, збільшено до 467. 

Раніше Vgorode писав, що у Києві запропонували створити пам'ятник борщу. Мешканці столиці навіть запропонували шість локацій у місті, де таку скульптуру можна було б розмістити. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах