У Києві з'явилися два нові ландшафтні заказники на території озер

У Києві з'явилися два нових ланшафтних заказники на території озер.

У Києві з'явилися два нових ланшафтних заказники на території озер. Фото: wikipedia.org

Події
17 травня 2022 23:39

Озеро Заплавне, яке знаходиться у Дарницькому районі Києва, і територію навколо нього оголосили ландшафтним заказником місцевого значення. Також заказником визнали озеро Малинівка, що у Дніпровському районі. Тепер цю місцевість не зможуть використовувати для забудови. Окрім цього, тут заборонено вирубувати дерева та кущі.

Таке рішення прийняли депутати Київської міської ради. Ініціативу створення нових заказників у столиці підтримали 63 депутати.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами депутата міськради Дениса Москаля, попри воєнний час у столиці необхідно забезпечити належні умови для збереження ландшафтного та ботанічного різноманіття природного комплексу.

Як пише пресслужба Київміськради, визнання берегової території озера Заплавне ландшафтним заказником збереже її, сприятиме оздоровленню довкілля, забезпечить ефективне функціонування коридорів екологічної мережі Києва та створить умови для збереження цінних природних комплексів та угрупувань рідкісних рослин і тварин.

Озеро Заплавне - одне з найбільших у Києві, його площа складає приблизно 70,8 гектара. У водоймі та на її берегах проживають рідкісні види амфібій,  зокрема зелена ропуха та гостроморда жаба, які охороняються Бернською конвенцією. Також на території заказника гніздується 11 видів птахів, значна кількість яких є рідкісними або зникаючими. Тож озеро варто зберегти і для його мешканців, особливо якщо врахувати той факт, що кількість водно-болотних угідь, які придатні для відпочинку мігруючих водоплавних птахів в Україні наразі різко скорочується.

Озеро Заплавне.Озеро Заплавне. Фото: kmr.gov.ua

Також статус ландшафтного заказника отримало озеро Малинівка, яке знаходиться північніше від Русанівських садів. Берегова територія цього озера - це захисна смуга площею 4 гектари.

Озеро Заплавне.Озеро Заплавне. Фото: bigkyiv.com.ua

Денис Москаль говорить, що озеро Малинівка – натуральне евтрофне озеро, яке відтепер охороняється згідно з додатком до резолюції Бернської конвенції. Ця водойма також має важливе значення у формуванні мікроклімату Дніпровського району.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Київський зоопарк прихистив тварин з українських зоопарків, які було зруйновано через повномасштабне вторгення РФ в Україну. Загалом з початку війни "Київзоо" надав притулок для 141 тваринки. Зараз зоопарк відкритий для відвідувачів з 10:00 до 16:00 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах