На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами

На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами.

На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами. Фото: facebook.com/mabinfo

Події
24 травня 2022 13:28

25 березня російський танк чотири рази вистрілив у Лук'янівську Вознесінську церкву, побудовану 1879 року. Храм вистояв у Другій світовій війні, за часів німецької окупації, але згорів вщент, коли до Київської області прийшов "русский мир".

Село Лук'янівка, яке знаходиться за 58 кілометрів від Києва, російські війська перетворили на опорний пункт. Вони зруйнували населений пункт, розбили багато будинків та знищили церкву з унікальними іконами.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Мандрівник та краєзнавець Роман Маленков розповів команді "Україна Інкогніта", що Лук'янівська церква – це храм у так званому синодально-єпархіальному стилі. Його збудували на місці першої дерев'яної церкви, зведеної у 1758 році, яку розібрали у середині 19 століття.

Дослідник зазначив, що храм вистояв не лише у Другу світову війну, а й у комуністичне антирелігійне лихоліття при СРСР. Вознесенська церква в Лук'янівці була пам'яткою архітектури, тут зберігалися цінні старовинні розписи. Як повідомив священик Андрій Власенко, у храмі був унікальний пізньокласистичний іконостас та велика барочна ікона Деісус – шедевр першої половини 18 століття. Наразі, після окупації, від церкви залишився лише фундамент.

На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами.На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами. Фото: скріншот

Вранці, 25 березня, російські окупанти вистрілили у храм із танка. Він спалахнув і згорів вщент. Місцеві жителі бачили того дня багато БТРів та російських військових у селі.

Наразі купол та ікони церкви знаходяться у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами.На Київщині окупанти знищили храм з унікальними іконами. Фото: uk.wikipedia.org

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що за час окупації Чорнобильської АЕС війська РФ завдали місцевості екологічних збитків на більш ніж два мільярди гривень. Крім того, вони вкрали велику кількість техніки на станції, яка коштує дуже дорого.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах