Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости села Мотижин

Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости села Мотижин.

Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости села Мотижин. Фото: instagram.com/belkassss

Події
24 травня 2022 16:49

Слідчі встановили особи російських військовослужбовців, які причетні до вбивства старости села Мотижин та її родини на Київщині.

Нагадаємо, 23 березня російські військові викрали старосту села Ольгу Сухенко, її чоловіка та сина. Спочатку окупанти приїхали додому Сухенко, де провели обшук, забрали автомобіль та поїхали. Потім вони повернулися, щоб забрати Ольгу та її чоловіка.

2 квітня голова Макарівської селищної ради Токар Вадим повідомив, що тіла старости Мотижина та її родини знайшли у братській могилі посеред села. Вони загинули від пострілів у потилицю.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Генпрокурор України Ірина Венедиктова розповіла, що вбивство сім'ї Сухенко було розкрито - до нього причетні вісім військовослужбовців РФ. З них п'ятеро служать у ЗС РФ, а троє є найманцями ПВК "Вагнер".

Вони замішані щонайменше у 14 епізодах злочинів стосовно мирного населення у Київській області. Після їх тортур вижило лише троє людей.

За даними слідства, у березні під час окупації села Мотижин вони викрали родину старости - Ольгу Сухенко, її дружину та сина. У місці "базування" вони катували їх, намагаючись дізнатися інформацію про ЗСУ та тероборону. На очах матері вони спочатку прострелили її синові ногу, а потім убили пострілом у голову. Усі члени сім'ї померли від багатьох вогнепальних поранень.

Також одна з їхніх жертв була застрелена просто за те, що була одягнена у чорний одяг. Її батька взяли в полон і тримали в сараї зі зв'язаними руками та зав'язаними очима майже без їжі та води.

Двох волонтерів, які намагалися привезти до села гуманітарну допомогу для місцевих, катували та допитували, після чого вивезли до лісосмуги та розстріляли. А гумдопомогу та волонтерські машини військовослужбовці РФ забрали собі. На щастя, один із постраждалих вижив.

Двох членів громадської організації "Патріот" запитали до смерті – їхні тіла знайшли із численними наскрізними вогнепальними пораненнями.

Також відомо, що одного з постраждалих окупанти прив'язали до квадроцикла, змусивши втекти майже кілометр. Чоловікові також довелося пережити допити, погрози вбивством та побиттям та кілька днів ув'язнення у каналізаційній ямі.

До того ж вони обстрілювали та підпалювали будинки місцевих мешканців та відбирали у них телефони.

СБУ та прокурори ідентифікували фігурантів:

  • старший лейтенант Олег Крикунов – командир взводу 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії;
  • сержант Чингіс Гончиков – командир відділення – командир бойової машини 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії;
  • сержант Олександр Ванчиков – командир відділення 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії;
  • сержант Магомедмірза Сулейманов – командир бойової машини 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії;
  • старший лейтенант Віталій Дмитрієв – командир взводу 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії;
  • Сергій Сазанов – член ПВК "Вагнер";
  • Сергій Сазонов – водій відділення КШМ ПВК "Вагнер";
  • Олександр Ступницький - розвідник-зв'язківець 1 розвідувально-штурмового взводу 1 розвідувально-штурмової роти ПВК "Вагнер".

Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости Мотижина.Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости Мотижина. Фото: Ірина Венедиктова

Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости Мотижина.Прокуратура з'ясувала, хто стоїть за вбивством сім'ї старости Мотижина. Фото: Ірина Венедиктова

Усіх українців, які впізнали дані особи, просять повідомити про їхні злочини на сайті або до Київської обласної прокуратури за телефонами:

  • 097-053-04-65;
  • 097-838-31-87;
  • 050-107-66-75.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах