Мати загиблого українського пілота Степана Тарабалки стала волонтером

Мати загиблого українського пілота Степана Тарабалки стала волонтером.

Мати загиблого українського пілота Степана Тарабалки стала волонтером. Фото: Суспільне Карпати, колаж Vgorode

Події
30 травня 2022 15:17

Мати загиблого льотчика Степана Тарабалки, котрий посмертно отримав звання Героя України, зайнялася волонтерством і зараз активно допомагає українським військовослужбовцям.

Нагадаємо, її 29-річний син загинув 13 березня під час повітряного бою з переважаючими силами російських загарбників. Британське видання The Times назвало його легендарною Примарою Києва, проте українська влада офіційно це спростувала, пояснивши, що це збірний образ пілотів 40 бригади тактичної авіації Повітряних сил.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Проте це не применшує його героїчних подвигів під час бойових дій на території України.

За розповідями його матері Наталії, стати пілотом була мрією Степана, до якої він поступово йшов: спочатку закінчив Прикарпатський військово-спортивний ліцей, а згодом – Харківський національний університет Повітряних сил.

У польотах він був близько десяти років і завжди захоплено розповідав матері, як йому це подобається. Його товариші по службі ділилися з Наталею тим, як ретельно він ставився до кожної деталі під час підготовки та розбору польотів.

Після повномасштабного вторгнення РФ часто спілкуватися з матір'ю Степан не міг через зайнятість. Через тиждень після 24 лютого вона змогла поговорити з ним щодо відеозв'язку.

- Знаєте, мені не потрібні були слова. І йому не потрібні були. Він просто глянув на мене, я глянула на нього і в очах побачила той відблиск війни, той жах, який відображали його очі. Я вже не питала, ні як, ні що. Я розуміла, наскільки все серйозно, - згадує вона дзвінок.

Наталя вирішила пожертвувати гроші, отримані після його смерті від держави, на допомогу ЗСУ. Вона купила на ці гроші автомобіль для військовослужбовців, а також серйозно зайнялася допомогою для солдатів та працює над створенням оздоровчого центру для українських бійців, пише "Суспільне". Надихнулася вона пам'яттю про сина.

За її словами, те, чим вона зараз займається, дає їй можливість далі жити та відчувати себе потрібною. І хоч її сина вже немає в живих, вона хоче допомагати іншим дітям, синам, батькам

– Це, з одного боку, надихає, а з іншого – ти сам проходиш якийсь такий період, що ти – не один, є багато однодумців, які підтримують та поділяють твій біль, – розповіла Наталя.

Коли вона принесла гроші на купівлю автомобіля військовослужбовцям, то познайомилася з в. о. керівника "Народної самооборони Коломийщини" Юрієм Долинським. Він возить гуманітарну допомогу на передову. Він описує Наталю як дуже сильну та міцну жінку, яка допомагає та віддає все.

Юрій розповів, як пояснював їй, що потрібно багато грошей і, можливо, не варто віддавати всі свої кошти, а вона відповіла, що втратила найдорожче.

Наталя зараз займається створенням в Івано-Франківській області центру оздоровлення для військових та їхніх сімей. Часто вона спілкується із ветеранами АТО, які воювали ще у 2015 році на сході України.

- Наскільки їм важко адаптуватися у цьому середовищі, бо там війна, а тут – мир. І цей перехід на підсвідомому рівні, на рівні душі настільки важкий без підтримки, що людина в собі закривається, - каже жінка.

Вона вже знайшла приміщення, де розмістить центр, та займається розробкою концепцією закладу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах