Сторож музею в Іванкові врятував із пожежі унікальні картини

Сторож музею в Іванкові врятував із пожежі унікальні картини.

Сторож музею в Іванкові врятував із пожежі унікальні картини. Фото: скріншот з відео

Події
31 травня 2022 23:55

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ворожий снаряд потрапив у краєзнавчий музей в Іванкові, де зберігалися унікальні картини української художниці Марії Приймаченко та інших майстрів.

Журналісти видання "Страна" знайшли чоловіка, який разом із односельцями врятував картини з палаючого музею.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Картини Приймаченко були врятовані силами сторожа музею Анатолія Харитонова, який мешкає поряд із цією будівлею, та його сусідів. За словами Анатолія він побачив, що в музеї почалася пожежа після того, як у нього прилетів снаряд. Чоловік одразу ж побіг рятувати картини, а згодом йому на допомогу прийшли сусіди.

Анатолій каже, що пожежників на місце події викликати не можна було, оскільки Іванків вже було окуповано. Тож мешканці селища вирішили рятувати картини самотужки. Спочатку вони витягли ґрати, вибили вікно та залізли всередину. Пізніше до музею прибігли сусіди. Анатолій та ще двоє чоловіків подавали їм картини через вікна, а вони їх переносили. Як розповів сторож музею, будівля згоріла швидко.

Таким чином односельцям вдалося врятувати з вогню 14 картин Марії Приймаченко, тобто всю колекцію, що зберігалася у музеї.

Картини інших авторів, які перебували в іншому залі, на жаль, витягти не вдалося, оскільки він був повністю у вогні, зайти туди було неможливо.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що картину Марії Приймаченко "Квіти виросли біля четвертого блоку" передали до благодійного фонду українського телеведучого Сергія Притули. Її планують продати на аукціоні, а гроші, одержані з нього, передати на потреби ЗСУ. Притула зазначив, що він не знає, хто придбає цю картину, але дуже сподівається, що вона залишиться в Україні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах