На Хрещатику відкриють безкоштовний кінопростір: що показуватимуть

На Хрещатику відкриють безкоштовний кінопростір: що показуватимуть.

На Хрещатику відкриють безкоштовний кінопростір: що показуватимуть. Фото: unsplash.com

Події
03 червня 2022 23:19

У середу, 8 червня, в Українському домі, що знаходиться на вулиці Хрещатик, 2, почне працювати Кінопростір, у якому глядачам показуватимуть найкращі прем'єри українського та світового кінематографу. Відвідування сеансів - безкоштовне.

Першим фільмом, який покажуть у Кінопросторі, буде стрічка "Простір" режисера Дмитра Томашпольського. На прем'єрі буде присутня знімальна група. Початок показу о 15.00. Крім цього організатори обіцяють провести меморіальний сеанс стрічки Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" за участі актриси Лариси Кадочнікової, кінознавця Сергія Тримбача та інших спеціальних гостей. Початок заходу о 17.00.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомляють організатори, зйомки картини "Простір" були здійснені в умовах ізоляції під час пандемії Covid-19. Всі, хто брав участь у процесі, знаходились у своєму просторі і спілкувалися з автором фільму у режимі онлайн. Артисти знімали себе на смартфон або фотоапарат , іноді зверталися за допомогою у цьому до близьких, які перебували разом з ними на карантині. Кожен наступний епізод сценарію повідомлявся виконавцям напередодні чергового знімального дня. Актори самі вирішували, які саме дії виконувати у запропонованих обставинах. Потім матеріал надсилався режисеру. Повний сюжет фільму та фінал нікому з виконавців не розголошувався до останнього.

У фільмі Дмитра Томашпольського знялися 67 артистів. Зйомки проходили у 76 локаціях у Києві та Київській області, Одесі, Тернополі, Запоріжжі, Богуславі, Вільнюсі. Матеріалу для фільму було знято на 700 годин.

За ідею фільму "Простір" організатори називають слова видатного швейцарського психолога: "Той, хто дивиться поза собою, спить. Той, хто дивиться всередину себе, прокидається".

Фільм "Простір" було нагороджено у 2021 році на Європейському фестивалі незалежного кіно в турецькому Ізмірі як найкращий експериментальний фільм. Також стрічка має нагороду за найкращу драму на Міжнародному кінофестивалі-2021 у Відні. Фільм придбано для показу на AMAZON PRIME на території США та Великобританії.

Про другий фільм, який обіцяють показати - "Тіні забутих предків - багато хто знає. Цей фільм - екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського, поетична драма про велике кохання, що розгортається у серці Карпат. Палійчуки й Гутенюки – два смертельно ворогуючі роди. Але поки батьки сипали прокльони, їхні діти, Іван і Марічка, відкрили в собі почуття, сильніші за ворожнечу. Головні герої покохали одне одного, та бути разом на цьому світі їм не судилось.

Ця стрічка є знаковою в історії українського кінематографу, адже вона заклала основи українського поетичного кіно, а після акції проти арештів українських інтелектуалів стала одним з головних символів дисидентського руху та боротьби українців з радянським режимом. 

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що на кінофестивалі в Каннах показали фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічуса, який загинув у квітні в Маріуполі від рук російських окупантів. Фільм має назву "Маріуполіс-2" і розповідає про життя людей серед бомбардувань, відкриваючи образи, які передають і трагедію, і надію.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах