До Києва привезли десятки тіл загиблих бійців з "Азовсталі"

До Києва привезли десятки тіл загиблих бійців з "Азовсталі".

До Києва привезли десятки тіл загиблих бійців з "Азовсталі". Фото: військовий з позивним "Орест"

Події
06 червня 2022 23:08

До Києва привезли десятки тіл загиблих захисників завода "Азовсталь", яких російські війська забрали і перевезли на свою територію. У столиці проведуть ДНК-експертизу для ідентифікації останків.

Нагадаємо, про вилучення тіл з руїн "Азовсталі" український уряд не оголошував. Російські чиновники також це не коментували. Але 4 червня Vgorode писав, що Україна провела перший з початку війни офіційно підтверджений обмін загиблими військовими. Зазначається, що обидві сторони обмінялися загалом 320 тілами.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про те, що загиблих захисників "Азовсталі" везуть до Києва повідомляє Associated Press з посиланням на слова речниці полку "Азов".

Усі 160 тіл, яких у четвер, 2 червня, обміняли росіяни, були знайдені на "Азовсталі". Як мінімум 52 із них вважаються тілами бійців полку "Азов".

Зокрема, брат зниклого на металургійному заводі бійця "Азову" розповів, що щонайменше дві вантажівки з тілами з бійців з комбінату були доставлені до військового госпіталю в Києві для встановлення осіб. Він додав, що деякі з загиблих були сильно обпалені.

Мати воїна, який загинув на "Азовсталі" в результаті авіаудару, розповіла, що їй зателефонували з полку "Азов" і повідомили, що тіло її сина може бути серед перевезених до Києва. Вона зі сльозами називала сина героєм і заявила, що їй важливо поховати сина на українській землі. 

Також велика кількість загиблих ще може залишатися на "Азовсталі", але знайти їх поки що неможливо, бо комбінат окупований армією РФ. Завзята оборона українських бійців зірвала мету Росії швидко захопити Маріуполь, проте через постійні обстріли нашим захисникам довелося здатися. Їх доля в руках Росії оповита невизначеністю. За інформацією президента України Володимира Зеленського, в полоні росіян перебуває понад 2,5 тисячі бійців заводу. Наразі Україна працює над тим, щоб добитися їх звільнення.

Завдяки бійцям з "Азовсталі" армія України отримала критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів. У Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на "Азовсталі" зберегти життя особового складу.

Зазначимо, що операція з порятунку полонених захисників Маріуполя триває, тож її деталей поки що не розголошують.

Раніше ми розповідали, що дружина цивільного чоловіка, якого на Сумщині вбив російський військовий Вадим Шишмарін, пропонує обміняти засудженого до довічного ув'язнення окупанта на полонених бійців "Азову".

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах