Які наслідки очікують економіку України через війну: відповідь НБУ

Які наслідки очікують економіку України через війну: відповідь НБУ.

Які наслідки очікують економіку України через війну: відповідь НБУ. Фото: Shutterstock.com

Події
22 червня 2022 10:40

Через війну в Україні може початися глибока економічна криза, що матиме суттєві негативні та довготривалі наслідки для фінансового сектору. Проте українські банки мають значну підтримку НБУ, тому мають пережити ці проблеми.

Як повідомляє пресслужба Національного банку України, інституція переходить до політики регуляторного послаблення. Відтак, якщо фінустанови порушуватимуть вимоги до достатності капіталу через негативні наслідки війни, то заходи впливу на них застосовуватись не будуть. Проте НБУ вимагатиме прозорого та достовірного відображення фінансового стану банків та інших фінустанов, щоб впровадити графік відновлення фінансового сектору після перемоги у війні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Наразі економіка України втратила майже 100 мільярдів доларів через вторгнення РФ. Так як доступ України до світових фінансових ринків закритий, економіка наразі живиться фінансуванням та підтримкою міжнародних резервів. Однак будь-яка криза не можлива без наслідків. Через війну в Україні очікується падіння ВВП більш як на третину та суттєве прискорення інфляції. Падіння економічної активності матиме тривалий негативний вплив на доходи бізнесу та населення, а отже і на якість кредитного портфеля банків. Це також призведе до зменшення попиту на послуги фінансового сектору. Щоб уникнути труднощів, НБУ тимчасово зафіксував обмінний курс та запровадив валютні обмеження. 

Крім фінансової складової економіка держави має проблеми через великі людські втрати. Частина людей загинула на війні, інша – виїхала за кордон.

Незважаючи ні на що, українські банки виявилися стійкими, вони працюють майже безперебійно. Із середини червня майже 85% банкових відділень працює на тих територіях, де це можливо і безпечно. 

Що стосується кредитного попиту під час війни, то останнім часом він значно послабився. Слабкий фінансовий стан бізнесу та населення стримуватиме активне банківське кредитування в післявоєнний період, тож урядові програми часткової компенсації процентної ставки та часткового гарантування кредитів мають зберегтися. Також буде призупинено іпотечне кредитування. Для його відновлення також варто скористатися програмами підтримки.

Неприємною новиною є той факт, що збитки банків України зростатимуть і надалі. НБУ прогнозує, що банки унаслідок кризи втратять щонайменше 20% кредитного портфеля. Банки використовуватимуть капітал, аби покрити ці збитки. Запас капіталу перед початком війни значно перевищував мінімально необхідні рівні, тож банки мають запас. До того ж багато великих банків збережуть операційну ефективність та зможуть після війни поповнити капітал через отримання прибутку. А от небанківські фінансові установи виявилися менш готовими до викликів війни, проте так само продовжують працювати. 

В НБУ зазначають, що найближчими роками Україні не варто розраховувати на значні інвестиції, а з наслідками російського вторгнення доведеться боротися ще довго і допомогти в цьому можуть лише фінансові вливання західних партнерів.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що відбудовувати Україну допомагатимуть бізнесмени з Великої Британії. Вони будуть інвестувати в Україну і таким чином допоможуть нашій економіці витримати відбудову.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах