Солдати РФ вбили журналіста Макса Левіна під Києвом - "Репортери без кордонів"

Солдати РФ вбили журналіста Макса Левіна під Києвом – "Репортери без кордонів".

Солдати РФ вбили журналіста Макса Левіна під Києвом – "Репортери без кордонів". Фото: ukrinform.ua

Події
22 червня 2022 19:48

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" провела власне розслідування щодо загибелі українського фотожурналіста Макса Левіна під Києвом.

Нагадаємо, 22 березня стало відомо, що Макс Левін поїхав на власному авто в Київську область, коли там велися запеклі бої. Він мав намір задокументувати наслідки російської агресії в Україні. Його машину знайшли біля села Гута Межигірська, а сам фотожурналіст зник.

Макса довгий час не могли знайти знайомі, але 2 квітня з'явилися сумні новини - його тіло знайшли 1 квітня у районі Вишгороду біля села, куди він спочатку приїхав.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На місці його загибелі "Репортери без кордонів" провели розслідування та з'ясували нові деталі.

За їхньою версією, 10 березня Левін втратив свій дрон у лісі біля села Мощун, тому журналіст вирішив знайти безпілотник, щоб не втратити ймовірно важливі знімки. Через три дні він поїхав туди зі своїм другом, солдатом Олексієм Чернишовим, який мав забезпечити йому безпеку. Але, на жаль, ліс вже частково зайняли російські солдати.

Щодо того, що сталося далі, є дві версії.

Згідно з першою, Левін під'їхав до лісу, вийшов з машини і почав пошуки дрону, поки його компаньйон сидів у авто. В цей час солдати РФ ховалися в окопі, помітили чоловіків, що приїхали, і розстріляли їх, після чого забрали документи журналіста і спалили машину.

За другою версією окупанти перехопили авто, відвезли його далі в ліс, а потім влаштували допит полонених. В результаті Левіна розстріляли, а Чернишова спалили живцем, потім обшукали, обікрали та підпалили автомобіль.

На підтвердження того, що машиною відкривали вогонь, на місці вбивства знайшли машину Левіна - обгорілий Ford Maverick з 14 отворами від куль.

Згоріла та розстріляна машина Макса Левіна.Згоріла та розстріляна машина Макса Левіна. Фото: rsf.org

Там же виявили посвідчення особи Чернишова та кулю, яка, ймовірно, потрапила до журналіста. Ще слідчі помітили кілька предметів із можливими слідами ДНК, які можуть свідчити, що окупанти перебували у безпосередній близькості від місця вбивства.

Залишена біля місця вбивства частина форми солдата РФ.Залишена біля місця вбивства частина форми солдата РФ. Фото: rsf.org

Залишки сухпайки та пластикових приладів солдатів РФ біля місця вбивства.Залишки сухпайки та пластикових приладів солдатів РФ біля місця вбивства. Фото: rsf.org

Проаналізувавши фотографії з цього місця, перевіривши місцевість та отримавши речові докази, в організації дійшли однозначного висновку – Левіна та Чернишова розстріляли. Також передбачається, що цьому міг передувати допит і навіть тортури.

Куля, знайдена в машині Макса Левіна.Куля, знайдена в машині Макса Левіна. Фото: rsf.org

Генсек RSF Крістоф Делуар заявив, що вони боротимуться над тим, щоб знайти вбивць Макса Левіна та його друга.

Представники "Репортерів без кордонів" вже зв'язалися із заступником Генпрокурора та головою Київської обласної прокуратури. Одного зі слідчих допитали як свідка у СБУ. Під час допиту він передав дев'ять доказів та флешку з кількома десятками фотографій із місця вбивства.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах