У Верховній Раді запропонували скасувати заборону на виїзд з місця проживання

У Верховній Раді запропонували скасувати заборону виїзду з місця проживання.

У Верховній Раді запропонували скасувати заборону виїзду з місця проживання. Фото: kyiv.depo.ua

Події
06 липня 2022 13:55

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7522, який передбачає вільне переміщення військовозобов'язаних та резервістів Україною без спеціальної довідки від військкоматів.

Нагадаємо, вчора в мережі розгорівся скандал через те, що в Генштабі ЗСУ підтвердили, що в країні буде запроваджено заборону на виїзд військовозобов'язаних громадян з місця проживання без відповідної довідки від військкомату.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Цю новину громадськість сприйняла різко та одразу ж розкритикувала. Під постом на Facebook-сторінці Генштабу з'явилося багато гнівних коментарів, а окремо щодо цих обмежень висловились і деякі народні депутати.

Пізніше Генштаб ЗСУ надав роз'яснення нових правил. Так, для поїздки в межах області отримувати дозвіл не потрібно. Для поїздки з Києва до Київської області та назад (юридично це два різні регіони) – теж не потрібно. А от у всіх інших випадках при переміщенні до іншого регіону країни потрібно прибути до військкомату, уточнити свої дані та отримати дозвіл.

На ці обговорення відреагував президент України Володимир Зеленський. У своєму вечірньому зверненні він заявив, що сьогодні вислухає доповідь про нововведення щодо заборони на переміщення чоловіків територією України.

Авторами нового законопроекту про відміну цього обмеження виступили народні депутати від фракції "Слагу Народу": Дмитро Чорний, Кирило Нестеренко та Максим Зуєв. Текст документу ще не опублікували на сайті парламенту, проте Дмитро Чорний розмістив на своїй Facebook сторінці порівняльну таблицю.

Судячи з тексту в ній, вони пропонують виключити із законодавства той самий пункт, який зобов'язував усіх призовників, резервістів та військовозобов'язаних йти до військкоматів, а саме до територіальних центрів укомплектування, та отримувати там спеціальний дозвіл на виїзд з області, де громадянин проживає.

Як зазначив Дмитро, це "мертва та потенційно корупційна норма" щодо отримання відповідних дозволів із законодавства, датованого 1992-м роком.

У Верховній Раді запропонували скасувати заборону на виїзд з місця проживання фото 1У Верховній Раді запропонували скасувати заборону на виїзд з місця проживання фото 1
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах