Резервісти першої черги: хто відноситься до цієї категорії

Резервісти першої черги: хто відноситься до цієї категорії.

Резервісти першої черги: хто відноситься до цієї категорії. Фото: Vgorode

Події
12 липня 2022 11:09

У зв'язку із дією воєнного стану Наказ президента України про призов резервістів на військову службу в особливий період триває.

Vgorode розібрався, хто ж відноситься до резервістів першої черги та як вони будуть проходити службу у разі мобілізації.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Генеральному штабі ЗСУ пояснюють, що призову в Україні наразі підлягають усі резервісти від 18 до 60 років незалежно від звання. Максимальний термін служби складає 1 рік.

До резервістів оперативного резерву першої черги ( або ОР-1) відносяться військові, які звільняються зі строкової військової служби або з військової служби за призовом під час мобілізації. У особливий період, який триває і зараз, вони за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають вимогам проходження служби в резерві, а також набули певної військової облікової спеціальності.

Загалом, резервісти першої черги — це ті, хто звільнився зі служби в період з 2014 року. Переважно це військові, які брали участь у війні на Донбасі, учасники бойових дій, які придатні для подальшої служби.

Де проходитимуть службу резервісти першої черги?

Резервісти першої черги проходитимуть службу у тих військових частинах, де перебували раніше та підписували контракт. Служба військовослужбовця також нестиметься за тим фахом, який був під час попереднього строку.

У ЗСУ навели приклад: якщо раніше військовий був водієм-механіком у військовій частині А0000, то його зараз можуть призвати у цю ж саму частину на цю військово облікову спеціальність.

Заробітна плата та робоче місце зберігатиметься за призваними резервістми, згідно Закону України.

Чи повинні резервісти першої черги звертатися до військкомату, щоб стати на облік?

Відповідно до Наказу президента України, резервісти оперативного резерву, як і інші військовозобов'язані громадяни, мають з’явитись у свої військові частини або Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, отримавши повістку або за телефонним дзвінком. Якщо резервіст з тих чи інших причин не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи. За неявку чи ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

Зазначимо, що Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку" дозволяється призвати резервістів на військову службу в особливий період протягом доби без оголошення мобілізації. Право оголосити про такий призов має президент України як Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

Що таке особливий період?

У законі "Про оборону України" вказано, що особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію або доведення його до виконавців щодо прихованої мобілізації або з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Цей період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав детальніше про службу в ЗСУ за контрактом. Зокрема у нашому матеріалі ви знайдете перелік документів, які потрібні для підписання контракту, а також інформацію щодо виплат військовослужбовцям. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах