Волонтер із Лисичанська допомагає ЗСУ і переселенцям у Києві

Волонтер із Лисичанська допомагає ЗСУ і переселенцям у Києві.

Волонтер із Лисичанська допомагає ЗСУ і переселенцям у Києві. Фото: "Сєвєродонецьк Онлайн"

Події
20 липня 2022 08:41

Уродженець Луганскої області Олексій Горленко двічі тікав від війни, але при цьому активно займається волонтерською діяльністю. З 2014 року він встиг допомогти людям на Луганщині, Львівщині та у Києві. Своїм прикладом він показує вимушеним переселенцям, що війна - не привід опускати руки, а, навпаки, можливість знайти улюблену роботу чи справу, яка не дасть впадати у відчай.

Історію хлопця, який допоміг сотням українців розповіли журналісти видання "Сєвєродонецьк Онлайн".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

До початку війни у 2014  році Олексій Горленко жив у місті Довжанськ на Луганщині. Коли окупанти зайшли до міста, хлопець був вимушений виїхати до Лисичанська. Саме з цього міста розпочалася його волонтерська діяльність, а першими громадянами, яким Олексій надав допомогу були такі самі внутрішньо переміщені особи, як він.

Хлопець розповідає, що одного дня він пішов до волонтерського центру, де йому запропонували приєднатися до волонтерів. Так як ніякої роботи та занять у новому місті у Олексія не було, він погодився. Разом з однодумцями він подорожував Луганщиною та допомагав людям у Попаснянськму районі та неподалік лінії розмежування. У той час волонтери створили громадську організацію “Міст 3.10”, яка співпрацювала з благодійниками та розробляли проєкти допомоги ВПО. Олексій вирішив, що залишається працювати у компанії волонтерів та жити у Лисичанську. 

Проте у 2022 році життя Олексія знову змінили російські окупанти. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, хлопець разом з колегами приймає рішення виїхати з Лисичанська у більш спокійні регіони України.

- Я тоді сказав: "Ви розумієте, що ми ніколи сюди не повернемось?" На мене усі дуже образились. Ми тоді думали, що поїдемо на кілька днів, а тепер знайомі кажуть: "А ти, здається мав рацію", - згадує перші дні війни Олексій.

Свою волонтерську діяльність хлопець продовжив уже на Львівщині, у місті Червоноград. Там він так само працював із вимушеними переселенцями, втіливши довгоочікуваний проєкт із соціально-психологічної реабілітації ветеранів та вимушених переселенців. 

За п'ять місяців повномасштабної війни Олексій відвідав багато міст України і тиждень тому відвідав Київ. Тут він поки що і залишається, працює у складі благодійної організації, яка надає гуманітарну та юридичну допомогу для ВПО, які переїхали на Київщину. За словами хлопця, за консультаціями звертається дуже багато людей з різними проблемами та історіями. Частіше за все вони запитують про допомогу, житло і виплати.

Олексій порівняв ставлення до переселенців у 2014 році і зараз. Він говорить, що зараз потреби ВПО розуміють краще.

Окрім переселенців, Олексій допомагає військовим. Він з колегами збирає гроші та купує для захисників ліки, їжу, техніку, амуніцію та багато іншого.

Волонтер із Лисичанська допомагає ЗСУ і переселенцям у Києві.Волонтер із Лисичанська допомагає ЗСУ і переселенцям у Києві. Фото: "Сєвєродонецьк Онлайн"

Через напружений графік Олексій не слідкує за новинами, тож не впадає у відчай від подій на Луганщині. Про події у Лисичанську він дізнався від знайомих військових.

Хлопець запевняє українців, що під час війни не варто нехтувати спілкуванням і підтримкою, бо важкі часи легше переживати разом.

Нагадаємо. раніше Vgorode писав, що мешканець Бородянки після початку повномасштабного вторгнення РФ став волонтером і почав допомагати односельцям в евакуації. Він вивіз з-під окупації 50 людей та пережив ворожий полон.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах