Що робити зі щитом монументу "Батьківщина-Мати": думки експертів

Що робити зі щитом монументу "Батьківщина-Мати": думки експертів.

Що робити зі щитом монументу "Батьківщина-Мати": думки експертів. Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

Події
21 липня 2022 10:53

У четвер, 21 липня, у додатку "Дія" завершується голосування щодо питання заміни радянського герба на щиті монумента "Батьківщина-Мати". Це питання викликало багато обговорень серед українців, дехто вважає, що серп та молот вже давно варто замінити, наприклад, на Тризуб, а інші побоюються, що буть які маніпуляції з монументом можуть бути небезпечними з технічної точки зору.

Журналісти Радіо НВ вирішили дізнатися думку експертів стосовно питання, що робити з щитом "Батьківщини-Матері".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Народний депутат України та ексголова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович вважає проведення опитування серед українців звичайною манипуляцією. За думкою експерта, оголошуючи голосування, міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко говорив про "всім дорогу нам Батьківщину-Матір", таким чином нав’язуючи людя позитивне ставлення до цього монументу. Крім цього, опитування має пункт, про який навіть не має йти мова - залишити все, як є. Це, як говорить В'ятрович, абсолютно незаконно.

- Залишити все, як є - це пряме порушення закону про декомунізацію і такий варіант просто не має розглядатися. І дуже дивно, коли такий варіант пропонує міністр культури, - зазначив нардеп.

Також Володимир В'ятрович зауважив, що якщо міністерству культури було важливо дізнатися громадську думку, то потрібно було додати пункт про демонтаж пам'ятнику вцілому. Експерт говорить, що в Україні є люди, які підтримали б таку позицію.

Проте В'ятрович погоджується з ідеєю прибрати радянський герб. Технічний бік цього питання, за його словами, мають розлядати фахівці. Експерт не підтримує ідею замінити герб на український Тризуб:

- Для мене цей пам’ятник у будь-якому вигляді буде зразком радянської монументальної пропаганди. І будь-які спроби його українізації будуть просто зайвими. І абсолютно непотрібними. Він від цього не стане більш українським, - пояснив він.

Мистецтвознавиця і старша наукова співробітницю музею історії міста Києва Катерина Липа розповіла, що за підрахунками інженерів, будь-які дії з монументом і його гербом технічно неможливі. Це, начебто, загрожує Києво-Печерській ларві.

Поділяє пані Катерина і думку попереднього експерта про те, що замінювати радянську символіку на Тризуб не можна. За її словами це найгірше, що можна вигадати.

- Не можна змішувати із тоталітарним символом символіку модерної України. Ми таким чином підключаємо до сьогоднішньої антикомуністичної ідеології комуністичний символ. Хоча герб дуже муляє очі, і якщо б можна було його прибрати, було б дуже непогано, - зазначила вона.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Український інститут національної пам’яті вже розглядав можливість прибрати радянський герб зі щита "Батьківщини-Матері", розробив певний попередній план та навіть знайшов меценатів, які були готові оплатити роботи. Але втілити цю ідею в життя спочатку завадила пандемія, а потім - повномасштабне вторгнення. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах