Нацбанк зафіксував курс гривні до долара США на новому рівні: що змінилося

Нацбанк зафіксував курс гривні до долара США на новому рівні: що змінилося.

Нацбанк зафіксував курс гривні до долара США на новому рівні: що змінилося. Фото: biz.today.ua

Події
21 липня 2022 11:41

Відсьогодні, 21 липня, Національний банк України скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25%.  Таке рішення було прийняте з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют.

Надалі такий курс залишається фіксованим. У Нацбанку зазначають, що його фіксація є основним якорем стабілізації очікувань та ключовим засобом виконання пріоритетних цілей НБУ. Вони полягають у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, що є важливою передумовою відновлення економіки.  

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нацбанк провів разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 гривень/долар США. Продовження політики фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль за динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. 

Корекція обмінного курсу матиме лише обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін. Умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому і безготівковому сегментах ринку залишаються незмінними. Продаж та купівля валюти банками за заявками клієнтів у безготівковому сегменті валютного ринку й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного.

Також відсьогодні банки зможуть продавати безготівку громадянам з подальшим розміщенням на депозит строком від 3 календарних місяців без права дострокового розірвання в межах щомісячного ліміту 50 тисяч грнивень.

Ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено з щомісячного на щотижневий і становитиме 12,5 тисяч гривент (в еквіваленті) на сім календарних днів;

Також фіксація курсу долара до гривні дозволила зменшити щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон з гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тисяч гривень (в еквіваленті) до 30 тисяч гривень (в еквіваленті).

Також з 25 липня буде скасовано дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземної фінансової установи за безготівкову іноземну валюту.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що українці зможуть обміняти монети дрібних номіналів (1,2 та 5 копійок) в українських банках до 30 вересня 2023 року.  

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах