У столичному "Охматдиті" провели три операції з пересадки нирок дітям

У столичному "Охматдиті" провели три операції з пересадки нирок дітям.

У столичному "Охматдиті" провели три операції з пересадки нирок дітям. Фото: drohobych-rada.gov.ua

Події
30 липня 2022 17:38

У Києві відновили операції з пересадки органів. Зокрема, невідкладну допомогу надають і дітям. Нещодавно у столичній дитячій лікарні "Охматдит" хірурги провели три трансплантації нирок дітям, вперше від початку повномаштабної війни в Україні.

Пересадка нирок була єдиним шансом на життя для маленьких Ярослава, Максимка та Софійки. На початку березня дітей евакуювали до Львова, бо неподалік лікарні були обстріли. Пізніше було вирішено при першій же нагоді повернути дітей до медзакладу та провести їм операції.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Недивлячись ні на що, операції пройшли успішно. Двом дітям пересадили органи від померлого донора, а для одного хлопчика донором стала мама. Про історії маленьких пацієнтів розповіли в сюжеті ТСН.

9-річний Ярославчик з народження мав ниркову недостатність. Йому не можна було робити трансплантацію через малий вік. Вже у червні, коли Ярик приїхав на консультацію, лікарі вирішили, що він готовий до пересадки. Нирку йому пересадили від мами. Жінка поділилася з журналістами, що навіть не задумувалась над тим, щоб віддати сину свою нирку. Тепер здоровий хлопчик готовий повернутися додому.

Ще дві нирки від однієї померлої жінки отримали 12-річний Максимко та 7-річна Софійка, бо їм не підходили органи родичів. Відомо, що родина 41-річної жінки погодились на забір її органів, коли вона помре. 

Нирки Софійки відмовили, коли дівчинка захворіла на двосторонню пневмонію три роки тому. А Максимко проходив лікування з 8-місяців. Як і для інших дітей, єдиним порятунком його життя була пересадка органу. 

- У нього нирки вже не працювали, йому в ногу вставляли протез, і вже з допомогою цього протеза йому робили гемодіаліз. Тому що в нього на руках не було навіть вен. Він такий був худий. А зараз уже, слава Богу, відновлюється. Кілограми 22 він був, а зараз уже 30, - поділилась мама хлопчика Ольга.

Батьки дітей розповіли, що саме в лікарні їх застав початок війни. Лікарі згадують, що у час, коли навколо Києва вилися активні бойові дії, їм було дуже страшно. Процедури, які відвідували діти, неможливо було перервати, тож доводилось працювати в таких умовах.

- Ми максимально захищали дітей від обстрілу, хоча "Охматдит" теж постраждав. Були в нас тут прильоти, - розповіда завідувачка відділення інтенсивної терапії токсичних інтоксикацій Ольга Бабічева.

Тепер здорові та щасливі діти після перемоги над хворобою мріють, щоб в Україні якнайшвидше закінчилась війна.

Зазначимо, що першу трансплантацію нирок в "Охматдиті" хірурги виконали торік у березні. До початку повномасштабного вторгнення РФ в лікарні пересадили нирки 18 дітям. Але наразі працювати на повну лікарі не можуть.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у жовтні столичні лікарі врятували життя 2-річної дівчинки, у якої були проблеми із серцем, нирками та легенями. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах