До столичного Музею війни передали залишки літака Міг-29, який захищав Київщину

До столичного Музею війни передали залишки літака Міг-29, який захищав Київщину.

До столичного Музею війни передали залишки літака Міг-29, який захищав Київщину. Фото: facebook.com/warmuseum.kiev.ua

Події
06 серпня 2022 16:36

До Національного музею історії України у Другій світовій війні передали обломки літака-винущувача, який розбився у лютому цього року, захищаючи небо над Києвом. Його пілотом був В'ячеслав Єрко, якого посмертно названо Героєм України. 

Столичний Музей війни збирає матеріали, які показують героїзм та звитягу захисників України під час повномасштабної війни з Російською Федерацією. У Музеї повідомили, що у цьому їм активно допомагає Генеральний штаб ЗСУ, Нацгвардія України, Міністерство оборони та безпосередньо військові.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації 

Так військовослужбовці 40-ї бригади тактичної авіації передали до колекції Музею залишки фюзеляжа та озброєння бойового літака-винищувача МіГ-29, яким у перший день повномаштабної війни керував підполковник льотчік В'ячслва Єрко. 24 лютого він виконав чотири бойових вильоти та вивів з-під удару інші літаки авіабригади. Окрім цього, захисник з іншими пілотами збив неподалік Києва 5 ворожих літаків та не допустив авіаударів по наземних цілях.

Пізніше літак В'ячеслава було підбито у районі Гостомеля, тож він мав катапультуватися. Російські солдати, в свою чергу, пошкодили парашут захисника, а другий не розкрився. В'ячеслав Єрко загинув на місці. Про його подвиг будуть розказувати відвідувачам виставки "Україна – розп’яття", яку проводить Музей війни.

Також до музейної колекції додали залишки від російської дозвукової крилатої ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер", яку було збито на підльоті до штабу військової частини в/ч А1789, 40-ї бригади тактичної авіації. Окупанти використовували цей ОТРК з метою знищення систем протиповітряної та протиракетної оборони.

До столичного Музею війни передали залишки літака Міг-29, який захищав Київщину.До столичного Музею війни передали залишки літака Міг-29, який захищав Київщину. Фото: facebook.com/warmuseum.kiev.ua

Передані військовими експонати доповнили виставку "Україна – розп’яття", яку відкрили 8 травня. Раніше Vgorode писав, що музейну колекцію, присвячену сучасній війні з РФ, почали збирати одразу після деокупації Київської та Чернігівської областей. Працівники вирушили до звільнених населених пунктів, де знайшли багато експонатів. Відвідувачі вже можуть побачити в музеї снаряди ракетного комплекса "Точка-У", реактивної системи залпового вогню "Град", "Ураган", "Смерч" та зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1-2", а також міни 82 мм та інші боєприпаси.

Нагадаємо, ми вже розповідали, що школу у Києві, в якій навчався Герой України В'ячеслав Єрко, назвуть його іменем.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах