Як карають за порушення комендантської години у Києві

Як карають за порушення комендантської години у Києві.

Як карають за порушення комендантської години у Києві. Фото: censor.net

Події
12 серпня 2022 10:03

З першого дня повномасштабного вторгення РФ в Україну, в кожному місті діє комендантська година. Вона обмежує право на свободу громадян, але є вимушеною мірою під час воєнного стану. Деякі українці нехтують цим правилом та порушують його, за що поліція та територіальна оборона має право зупиняти їх, вилучати транспортні засоби порушників і навіть застосовувати до них фізичну силу та вогнепальну зброю.

У той же час, питання юридичної відповідальності за порушення комендантської години є досить непростим. Судді не знають, який вирок висувати порушникам коменданської години, адже ні Кримінальний кодекс, ні Кодекс про адміністративні правопорушення не передбачають прямої кримінальної чи адміністративної відповідальності за таке порушення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Журналісти Судово-юридичної газети вивчили практику судових справ за порушення комендантської години та розповіли, які рішення були прийняті судом щодо цього питання.

Які протоколи виписує поліція на порушників?

Частіш за все правоохоронці складають на порушників комендантської години протоколи за ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку та державного кордону, військовослужбовця) КУпАП. Санкції цієї статті передбачають штраф у розмірі від 136 до 255 гривень або громадські роботи строком від 40 до 60 годин або від 1 до 2 місяців. Крім того, за порушення цієї статті можливе й застосування адміністративного арешту на строк до 15 діб.

Якщо порушник проявляє супротив поліцейським, вони можуть реєструвати кримінальні провадження за ст. 342 (Опір представнику влади, співробітнику правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку та державного кордону або військовослужбовцю) КК України. За це Кодексом передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі 17-68 тисяч гривень, арешт на строк від 3 до 6 місяців або позбавлення волі на строк до 2 років.

Чи є випадки притягнення порушників комендантської години до кримінальної відповідальності?

Із столичної судової практики відомо, що судді критично оцінюють більшість із складених поліцією протоколів у контексті порушення громадянами комендантської години.

Одне судове засідання за фактом порушення комендантської години пройшло у червні. Розглядалася справа за порушння ст. 185 КУпАП щодо громадянина, який перебував на вулиці через пів години після початку дії комендантської години. Чоловік пояснив, що не чинив опору поліцейським, був у гостях і поспішав додому. При собі він мав документи. Голосіївський районний суд Києва у цьому випадку наголосив, що диспозиція ст. 185 КУпАП передбачає, що порушник громадського порядку категорично відмовляється виконувати вимоги та розпорядження поліції, чого у цьому випадку не спостерігалося. Тож провадження у цій справі було закрито без покарання.

Солом'янський районний суд Києва також вивчив доводи сторін у справі про нібито відмову водія передати поліцейському своє посвідчення водія під час дії комендантської години. Суддя не зміг підтвердити факт злісної непокори правоохоронцям, тож порушення як такого не було.

Випадки, коли у Києві громадян притягували до відповідальності за порушення комендантської години все ж є. Громадяни таки притягувалися до відповідальності за надмірні дискусії з поліцією та відмову припинити ті чи інші дії.

Так 16 червня Солом'янський районний суд Києва оштрафував місцевого жителя на 136 гривень. Після настання комендантської години він гучно слухав музику біля під'їзду і при цьому голосно матюкався. Поліцейські намагалися вгамовути дебошира, проте порушник визнав свою провину в суді.

Так само Дніпровський районний суд столиці у червні оштрафував на 170 гривень місцевого жителя, який розпивав у комендантську годину на вулиці алкогольні напої та агресивно відреагував на зауваження поліцейських.

Окрім цього, поліцейські можуть виписувати протоколи, не пов'язані з вищезазначеними статтями. Наприклад, стосовно мешканки Святошинського району Києва, яка вночі нетверезою перебувала на вулиці разом зі своєю 4-місячною дитиною, поліцейські склали протокол за ч. 1 ст. 184 (Невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей) КУпАП. Суд визнав жінку винною і оштрафував її на 850 гривень.

Також за порушення комендантської години поліція в залежності від ситуації може складати протоколи за ст. 173 (Дрібне хуліганство, що порушує спокій громадян) КУпАП.

Як штрафують за пушення комендантської години водіїв?

Усі випадки притягнення до відповідальності за порушення комендантської години для водіїв були  за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння (ст. 130 КУпАП) або невиконання водіями вимог про зупинення (ст. 122-2 КУпАП).

Наприклад, у квітні поліція затримала чоловіка, який після 23:00 керував автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Проте у суді чоловік спростував претензії, заявивши, що просто спустився до припаркованого автомобіля, щоб взяти цигарки, а їхати він нікуди не збирався. До того ж, за його словами, у цей час було оголошено повітряну тривогу, що допускало можливість його перебування на вулиці попри дію комендантської години. Тож Деснянський районний суд Києва не засудив чоловіка.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що нещодавно стало відомо, хто частіше за все порушує комендантську годину у Києві. Диверсантів за ніч затримують менше, а от цивільні громадяни все частіше порушують вимушене правило. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах