Спілка письменників України оголосила Булгакова "підступним ворогом" і хоче закрити його музей у Києві

Спілка письменників України оголосила Булгакова "підступним ворогом" і хоче закрити його музей у Києві.

Спілка письменників України оголосила Булгакова "підступним ворогом" і хоче закрити його музей у Києві. Фото: wikipedia.org

Події
30 серпня 2022 19:32

Ініціативу про закриття у Києві на Андріївському узвозі музею письменника Булгакова опублікував секретаріат Національної спілки письменників України. В історичній будівлі організація пропонує відкрити музей композитора Олександра Кошиця.

У заяві секретаріату НСПУ йдеться, що зараз, під час війни, гостро постає питання про те, чи варто вивчати російських письменників в українських школах та вишах, чи мають працювати музеї російських письменників на території України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На підтримку своєї позиції про ліквідацію музею Булгакова у Києві, у НСПУ згадують про демонтаж таблички, присвяченої Булгакову, на одному з корпусів київського університету, про це Vgorode нещодавно писав.

У заяві спілки письменників йдеться, що в Києві не повинен працювати музей письменника, який "люто ненавидів Україну та її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах". Як приклад творів, що ганьблять Україну, наводиться роман "Біла гвардія".

Секретаріат НСПУ говорить про сатанинську пітьму зі сходу, що нависла над Україною, і що Булгаков є предтечею "русского мира", що яскраво описано у його "небезпечних книгах". Українські письменники переконані, що музею Булгакова не місце в Україні, бо його присутність у культурному просторі несе небезпеку для української ідентичності та державності.

В організації письменників пропонують закрити музей, всі його експонати здати до архіву Національного музею літератури, а в будівлі, де він розміщується, створити новий музей - українського композитора Олександра Кошиця, який жив у тій самій будівлі, що й Булгаков, до 1906 року.

Заява секретаріату НСПУ розміщена в "Українській літературній газеті".

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах