На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці

На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці.

На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці. Фото: suspilne.media

Події
06 вересня 2022 22:36

Сьогодні, 6 вересня, минуло 40 днів з моменту жахливого теракту на території колишньої виправної колонії в селищі Оленівка ("ДНР"), де російські окупанти вбили бійців "Азова", які насильно там утримувались. У Києві на Софійській площі провели акцію, щоб вшанувати пам'ять загиблих захисників. Усі присутні запалили свічки та лампадки та стали на коліна в знак поваги до Героїв.

Нагадаємо, у колонії в Оленівці перебувало багато захисників заводу "Азовсталь", які потрапили у полон росіян. За декілька днів до теракту окупанти перевели їх до бараку, який не був призначений для перебування полонених. У ніч на 29 липня російські військові підірвали барак, в якому перебували "азовці". За даними російських чиновників, загинуло близько 50 людей. Офіс Генпрокурора України повідомив, що 130 людей поранено внаслідок вибуху. Списки загиблих бійців українська сторона досі не отримала.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На місці, де рідні захисників та кияни вшановували пам'ять загиблих, перебували кореспонденти Суспільного.

На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці.На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці. Фото: suspilne.media

На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці.На Софійській площі вшанували пам'ять загиблих захисників в Оленівці. Фото: suspilne.media

Дружина командира полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина розповіла, що вже давно втратила зв'язок із чоловіком. Місце його перебування також невідоме. Пані Катерина не впевнена, що Денис Прокопенко утримується у Москві, як повідомляють російські ЗМІ.

Вона також говорить, що не баче якихось дій з боку "Червоного Хреста". Інформацію про Дениса Прокопенка не можуть надати з травня.

Дружина командира "Азова" розповіла, що акцію на Софійській площі проводять, щоб вшанувати пам'ять загиблих захисників Маріуполя та заявити міжнародній спільноті про необхідність якнайшвидше розслідувати цей злочин.

- Ми пишемо листи кожен день в усі міжнародні інституції, в усі країни, щоб долучилися до розслідування, щоб тиснули на Росію, щоб повернули тіла, щоб надали списки підтверджені, щоб допомогти пораненим, повернути поранених. Вони кожен день під загрозою, особливо "Азов", тому що ми знаємо, що якщо вбили "Азов", що їм тепер забороняє зробити це знову? У них розв'язані руки. Там нічого не діє, жодна конвенція, жодне право, нічого. Ми боїмося, щоб цього знову не сталося, - говорить Катерина Прокопенко.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в одному із барів у кримському місті Щолкіне діджей на замовлення відпочивальників увімкнув відеокліп, де демонструвалася символіка батальйону "Азов". За це суд присудив йому 10 діб адміністративного арешту.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах