На які товари в Україні можуть зрости ціни до зими

На які товари в Україні можуть зрости ціни до зими.

На які товари в Україні можуть зрости ціни до зими. Фото: ubr.ua

Події
22 жовтня 2022 15:47

Ціни на деякі товари в Україні зростуть ще до початку зими. Це стосується не тільки продуктів. Подорожчання автомобільного палива і мастила та транспортних послуг поки що стрімко не відбуватиметься, бо нещодавно ціни на ці товари вже підіймали. Але до них додадуться нові, наприклад прилади генерації енергії та речі, що допоможуть вижити у випадку тотального вимкнення електрики.

Як передає agronews, Держстат опублікував нові дані щодо зростання споживчих цін. Так, за перші дев'ять місяців 2022 року споживчі ціни в Україні виросли на 21,8%.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Експерти висловили свої прогнози щодо змін на деякі важливі товари. Вони проаналізували такі відсотки зростання цін:

  • одяг та взуття здорожчали на 9,8% порівняно з минулим місяцем;
  • освіта +7,1%
  • предмети домашнього вжитку, побутова техніка +2,8%
  • продукти харчування та безалкогольні напої +1,9%
  • послуги з охорони здоров’я +1,8%

Надалі, до початку зими, можуть здорожчати такі товари:

  • продукти харчування - на 27,4%;
  • транспортні послуги - на 27,3%;
  • предмети домашнього вжитку, побутова техніка - на 23,7
  • алкогольні напої, тютюнові вироби - на 19,5%.

Фахівці також назвали товари, які можуть поповнити цей список, адже ціни на них зростуть у зв'язку з попитом. Це автомобільне паливо, електрогенератори, павербанки, ліхтарики, свічки та все, що може допомогти людям вижити в умовах повного відключення електроенергії.

Професор Київської школи економіки, президент CFO Club Ukraine Михайло Колесник називає ці товари речами ажіотажного попиту. Він розповів, що черги за бензином та продуктами після 10 жовтня стали меншими, а от електричні генератори українці майже розкупили.

Цю ж саму інформацію підтверджують рітейлери. Постачальники генераторів не встигають повною мірою їх виготовляти, щоб задовольняти ажіотажний попит.

Варто зазначити, що на думку експертів, прискорення інфляції восени має сезонний характер, який до всього ще і посилений теперішніми умовами. Член ради НБУ Віталій Шапран говорить, що інфляція в Україні у 2022 році, ймовірно, буде не більшою за 30%.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що українці були шоковані цінами на курячі яйця. Ціни на цей продукт за перший місяць осені зросли на 22,7%. Проте загалом на споживчому ринку за вересень ріст цін склав лише на 1,9%. Скоро ціни на яйця можуть бути переглянуті та зменшені, адже Антимонопольний комітет України перевірить, чи є підстави для здорожчання цього продукту.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах