Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року: де подивится і чого варто очікувати

Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року: де подивится і чого варто очікувати.

Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року: де подивится і чого варто очікувати. Фото: Vgorode

Події
25 жовтня 2022 09:56

Сьогодні, 25 жовтня, відбудеться часткове сонячне затемнення. Його буде видно в Європі, на Близькому Сході, в Центральній Азії, а також на північному сході Африки. Востаннє таке астрономічне явище відбувалося у жовтня 2004 року, а наступного разу його можна буде побачити у листопаді 2040 року.

Сьогодні Сонце і Місяць зійдуться на одній лінії, і на території України буде часткове сонячне затемнення. Під час максимальної фази Сонячний диск буде закритий на 47-65%.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Затемнення у Києві буде спостерігатися з 10:36, максимальна фаза, за даними синоптиків, почнеться о 13:37 і триватиме до 14:50. З 13:28 часткове затемнення буде відбуватися в інших регіонах. 

Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року: де подивится і чого варто очікувати.Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року: де подивится і чого варто очікувати. Фото: Небо Сьогодні

У більшості регіонів України сьогодні спостерігається похмура погода, тож побачити сонячне затемнення, на жаль буде важко. Найбільша ймовірність застати це явище буде у мешканці півдня. Але 25 жовтня у космосі відкриється коридор затемнень, який триватиме до 8 листопада.

Напряму дивитися на сонячне затемнення небезпечно, адже випромінювання може пошкодити зір. Також не рекомендується спостерігати затемнення через звичайні сонцезахисні окуляри. Дивитися на затемнення краще через спеціальні сонячні фільтри.

Вчені також створили анімацію, як буде виглядати затемнення у різних містах України. Ми зібрали для вас візуальний вигляд затемнень у таких містах (щоб подивитися, перейдіть за посиланням):

Також спостерігати за подією можна онлайн.

Що можна і не можна робити на сонячне затемнення

У час сонячного затемнення не рекомендується планувати та робити справи, які не часто відбуваються у повсякденному житті: весілля, розлучення, переїзд, еміграція, подорожі, зміни у бізнесі та зміни у кар'єрі, укладення важливих фінансових угод, операції.

На сонячне затемнення у багатьох людей спостерігається погіршення самопочуття. Тож, щоб запобігти цьому, 25 жовтня краще трішки відпочити та зайнятися медитаціями. Рекомендується також не вживати їжу тваринного походження.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що цього тижня в Україні переводять годинник на зимовий час. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах