Взимку дороги в парках Києва планують посипати гранітною крихтою

Взимку дороги в парках Києва планують посипати гранітною крихтою.

Взимку дороги в парках Києва планують посипати гранітною крихтою. Фото: facebook.com/oleksandr.voznyy

Події
30 жовтня 2022 07:18

Зима, яка скоро прийде в Україну може стати однією із найтяжчих за історію сучасної України. Влада намагається економити на всьому, на чому можливо, але при цьому не забуває про комфорт і безпеку громадян. Так, у Києві вирішили, чим можна ефективно замінити технічну сіль, якою раніше посипали дороги взимку.

Стрімко ростуть ціни на деякі товари, які потрібні для забезпечення господарських потреб міста. Наприклад, технічна сіль для боротьби з ожеледицею виросла в ціні в середньому в 7 разів. Тож для розв'язання проблеми потрібен дешевший, але не менш ефективний товар.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний, такий товар є. Дослідивши це питання, фахівці пропонують забезпечувати антиожеледну безпеку в парках та скверах Києва за допомогою використання гранітної крихти. Нею не посипатимуть траси та тротуари в місті, мова йде саме про зелені зони.

За словами чиновника, у такому експерименті є плюси і мінуси. Гранітна крихта, на відміну від солі та інших хімічних реагентів, не призводить до танення криги та снігу. Але вона використовується як допоміжний антиожеледний засіб у країнах Європи та в Японії.

Гранітна крихта сприяє гарному зчепленню та має багато інших переваг. Вагомим плюсом крихти є екологічність. Сіль та інші антиожеледні реагенти погано впливають на рослини та є шкідливими для тварин, а крихта є абсолютно безпечною.

Використання гранітної крихти це хороша нагода зекономити кошти. Ціна за тонну технічної солі вже сягає 13-14 тисяч гривень, а от тонна крихти коштує 850 гривень.

Гранітну крихту можна використовувати повторно. Навесні її можна буде зібрати і знову використати вже наступної зими, трішки поповнивши запаси.

Олександр Возний просить киян поділитися своєю думкою щодо цієї ідеї. У коментарях до посту більшість людей підтримує таку ініціативу і пише, що практика Європи довела ефективність гранітної крихти замість менш екологічної технічної солі.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у парку Шевченка тривають роботи з відновлення дитячого майданчика, в який 10 жовтня влучила російська ракета. У майбутньому його хочуть модернізувати та зробити на цьому місці майданчик європейського типу.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах