Карта бойових дій в Україні 30 жовтня

Карта бойових дій в Україні 30 жовтня.

Карта бойових дій в Україні 30 жовтня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
30 жовтня 2022 08:11

В Україні 30 жовтня розпочалась 249-а доба повномасштабної війни, яку на нашій території почала Російська Федерація. Кожного дня наші захисники відвойовують українські населені пункти, але ворог не відступає. Українські сили вдаряють навіть по тилу Росії, який знаходиться на тимчасово окупованих українських територіях. 29 жовтня було завдано удару по бухті в Севастополі. Було пошкоджено кілька російських військових фрегатів, зокрема "Адмірал Макаров", який запускає ракети по Україні.

Міністерство закордонних справ Росії натомість оголосило, що Росія призупинила на невизначений термін свою участь в угоді з Україною про експорт зерна за посередництва ООН у зв’язку з нападом 29 жовтня. Проте Україна не підписувала з ворогом жодних угод, тому планує продовжити експорт.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Чи точно Україна атакувала Севастополь поки що невідомо. Але експерти війни стверджують, що якби Київ віддав наказ про цю атаку, це було б пропорційною відповіддю на російські ракетні удари по цивільній інфраструктурі України.

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 30 жовтня.

Деякі російські ЗМІ повідомили, що використання українцями HIMARS призупинили наступальні операції РФ в північно-західній Херсонській області. Супутникові знімки показують порожню російську військову базу в Херсонському міжнародному аеропорту Чорнобаївка. Російське командування було змушене розробити план відходу з бази, щоб врятувати техніку.

Карта бойових дій в Україні 30 жовтня.Карта бойових дій в Україні 30 жовтня. Фото: www.understandingwar.org

29 жовтня українські війська успішно продовжили контрнаступальні дії на рубежі Сватове-Кремінна. Україна має повний вогневий контроль над основними ділянками цього напрямку, що, за словами військових, унеможливлює продовження російської логістики та постачання по маршруту. Українські війська також атакували окупантів у напрямку Червонопопівки неподалік Кремінної. Там було знищено 20 російських військових, а 30 - поранено.

Війська РФ все ще утримують позиції на схід від річки Оскіл на кордоні з Харківською областю. У районі Куп'янська, в населених пунктах Піски, Тимківка, Іванівка, Табаївка та Хрокмальне ЗСУ активно б'є по окупантам.

Карта бойових дій в Україні 30 жовтня.Карта бойових дій в Україні 30 жовтня. Фото: www.understandingwar.org

Українська розвідка прогнозує, що українські сили звільнять Херсон до кінця листопада. За словами начальника ГУР України Кирила Буданова, у Херсонській області перебуває 40 тисяч російських військових, більшість з яких – це компетентні підрозділи ВДВ РФ, сил спеціальних операцій і морської піхоти. Ці підрозділи посилюються мобілізованими. Окупанти продовжують чинити опір і щоденно перешкоджають українському просуванню. Росія, ймовірно, не буде повністю знищувати дамбу Каховської ГЕС, але розіб'є дорогу, яка проходить через дамбу, щоб уповільнити українське просування через Дніпро.

Російські війська змушують мирних жителів будувати укріплення в Херсонській області, продовжують евакуацію та викрадають медичне обладнання з лікарень Херсона. Водночас, російські війська ще не підготувалися до вуличних боїв у місті. Минулої доби росіяни завдали ударів по Давидовому Броду, Малій Сейдеминусі і Кобзарці. Окупанти також стверджують, що відбили п'ять українських наземних атак у напрямках Милове, Суханове, П'ятихатки, Іщенка, Брускінське та Садок.

Українські ракетно-артилерійські підрозділи знищили три склади боєприпасів у Бериславському та Миколаївському районах. Наша авіація також завдала 8 ударів по районах зосередження живої сили і техніки РФ, районах ППО та матеріально-технічного забезпечення у Херсонській області.

Карта бойових дій в Україні 30 жовтня.Карта бойових дій в Україні 30 жовтня. Фото: www.understandingwar.org

Російські війська значно уповільнили темпи наступальних дій під Бахмутом. ЗСУ завдали високоточного удару по російських військах, які готувалися до чергової атаки поблизу Майорська. У результаті загинуло приблизно 300 російських військовослужбовців, а 60 поранених доправили до медичного закладу в Горлівці.

29 жовтня російські війська продовжували захоплювати територію поблизу Донецька. На геолокаційних кадрах видно, як російські війська входять до Водяного, на північ від міста. Окупанти також просунулися поблизу Невельського та Первомайського. Українські сили, натомість, вдало відбили російські наземні атаки біля Кам’янки (в районі Авдіївки), Водяного та поблизу Невельського.

Карта бойових дій в Україні 30 жовтня.Карта бойових дій в Україні 30 жовтня. Фото: www.understandingwar.org

Минулої доби російські війська продовжували завдавати звичайні авіаційні, ракетні та артилерійські удари на захід від Гуляйполя та в Миколаївській і Дніпропетровській областях. Вони завдали ударів по містах Запоріжжя, Миколаїв, Очаків, Нікополь і Марганець.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах