Будівлю "Квіти України" позбавили охоронного статусу: що це означає

Будівлю "Квіти України" позбавили охоронного статусу: що це означає.

Будівлю "Квіти України" позбавили охоронного статусу: що це означає. Фото: babel.ua

Події
06 грудня 2022 14:46

Легендарна будівля "Квіти України" в центрі Києва, за яку боролися активісти, більше не носить статус пам'ятки архітектури. Це означає, що її можна зносити, реконструювати, перебудовувати тощо. Столичні забудовники досягли своєї мети через суд.

За рішенням Окружного адміністративного суду Києва Наказ Міністерства культури та Департаменту Охорони Культурної Спадщини скасовано. Будівля "Квіти України" на вулиці Січових Стрільців, 39, більше не пам’ятка, не має охоронного статусу, а на забудовника не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це повідомили активісти громадської організації "Зберегти Квіти України".

Попри війну, столичний суд вирішив видалити з реєстру пам’яток культурної спадщини легендарну будівлю. Судді швидко розглянули запит і прийняли рішення. Учасників справи, звичайно ж, про це не повідомили.

Тепер забудовник без перешкод може побудувати на місці "Квітів України" омріяний скляний офісний центр. Усі підписи киян, акції протесту, старання та волонтерська робота пішли нанівець.

Пояснення суду

Окружний адміністративний суд Києва скасував статус будівлі, бо за їхнім висновком цей зразок модернізму - це радянщина. Там зазначають "об'єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає". А от проект забудовника начебто відповідає європейським зразкам. Хоча активісти говорять, що проекту офісного центра взагалі не існує. Активісти та Мінкульт вже довгий час "воюють" із приватним бізнесом. Вони зазначають - рішення про надання статусу некомпетентне і заангажоване.

Активісти ГО "Зберегти Квіти України" закликають Міністерство культури та інформаційної політики України та Департамент охорони культурної спадщини вже зараз подати апеляцію до суду та висловити свою офіційну позицію щодо цього.

Небайдужим киянам, ймовірно, доведеться ще виходити на протести під "Квіти України", якщо забудовник Олексій Пишний спробує знов оточити будівлю парканом.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що демонтувати будівлю "Квітів України" погрожували ще у липні 2021 року. Тоді важка техніка зайнялася роботами у скляному атріумі. Активісти намагалися протистояти знесенню легендарної будівлі та вимагали переговорів із забудовником. Але за словами активістів, Олексій Пишний тоді не прийняв пропозиції, відмовився від зупинення демонтажу та висунув захисникам будівлі свої умови.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах