Мінкульт буде боротися за статус "Квіти України" у Києві: офіційна заява

Мінкульт буде боротися за статус "Квіти України" у Києві: офіційна заява.

Мінкульт буде боротися за статус "Квіти України" у Києві: офіційна заява. Фото: "Квіти України"

Події
09 грудня 2022 07:58

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявляють, що попри рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування наказу про статус пам'ятки для будівлі "Квіти України", вона залишатиметься під охороною. У відомстві обурюються, що розгляд цієї справи відбувався за правилами спрощеного позовного провадження, а учасників навіть не попередили про розгляд справи.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що нещодавно ОАСК скасував Наказ Міністерства культури та Департаменту Охорони Культурної Спадщини про те, що будівля "Квіти України" на вулиці Січових Стрільців, 39, має охоронний статус. Тож забудовник може робити з "Квітами" все, що завгодно, адже припис Мінкульту про заборону будівельних робіт на нього не діє. У суді це рішення пояснили "поганим виглядом будівлі, який псує красу та естетичну цінність історичного обличчя Києва".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Міністерстві культури повідомили, що готові боротися за збереження будівлі далі. За законом вони мають право подати апеляційну скаргу. Тепер вони чекають оприлюднення рішення суду.

Мінкульт твердить, що станом на 9 грудня "Квіти України" попри все залишається пам’яткою культури та має охоронний статус.

Ця будівля - унікальна пам'ятка культурної спадщини в стилі пізнього модернізму, яка стала одним із відомих символів архітектури Києва. Її авторами є Микола Левчук, Вадим Одайник та інші відомі митці. "Квіти України" також має вплив на розвиток культурного середовища Києва, хоча є зовсім не сучасною будівлею.

Свій Припис на заборону будь-яких будівельних робів на території "Квітів України" МКІП видав правомірно та ззаконно. Під час його створення чиновники керувалися Законом України "Про охорону культурної спадщини". 

Отже, збережання будівлі "Квіти України" має велике значення в загальному збереженні культурної спадщини для майбутніх поколінь. Мінкульт закликає громадян поділитися інформацією щодо апеляції до суду та збереження "Квітів" будь-яким шляхом.

Раніше ми розповідали, що на місці зруйнованої частини будинку Маліна на вулиці Тургенівській, 22, знову проходить незаконне будівництво житлового комплексу. Роботи тривали навіть під час ракетного удару по Києву 17 жовтня. Забудовники не беруть до уваги війну, небезпеку та історичну цінність будівлі. Поліція поки що не займається рослідуванням щодо законності будівництва на цьому місці.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах