США передає Україні ЗРК Patriot: як він працює

США передає Україні ЗРК Patriot: як він працює.

США передає Україні ЗРК Patriot: як він працює. Фото: Bernd Wustneck

Події
22 грудня 2022 13:22

21 грудня стало відомо, що Україна отримає від країни-партнера зенітно-ракетний комплекс Patriot. Поки що невідомо, коли комплекси почнуть працювати в українській системі протиповітряної оборони, а також батарею ЗРК якої модифікації нададуть для нашої країни. Проте рішення ухвалено, остаточно це підтвердили на зустрічі президентів України і США у Вашингтоні.

Vgorode вирішив розповісти про цей ЗРК та як він працює.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Patriot - це американський зенітний ракетний комплекс, який виробляє компанія Raytheon. Компанія розробляла різні ракетні програми "земля-повітря". У 1975 році вдале випробування пройшла ракета SAM-D, яка успішно вразила безпілотник на ракетному полігоні White Sands. Пізніше цю систему ППО перейменували на ЗРК Patriot.

Patriot використовували як оборону систему проти звичайних ракет, але її осучаснили, тож тепер ЗРК можна використовувати і проти тактичних балістичних ракет.

Потужний ЗРК складається з ракети повітряного перехоплення та високопродуктивної радарної системи. Patriot має системи розпізнавання "свій-чужий", може протидіяти заходам радіоелектронної боротьби та наводить ракети на ціль за алгоритмом "наведення через ракету".

9 батарей систем Patriot коштують близько 9 мільярдів доларів. Україні ці ЗРК нададуть безкоштовно для ще кращої оборони своєї території від російських ракет. Про їхню передачу до Збройних сил України говорили ще на початку російсько-української війни у 2014 році.

Як працює ЗРК Patriot?

Радар Patriot під час роботи слідкує за повітряним простором та шукає цілі у вигляді ворожих ракет. Діапазон його роботи складає до 100 кілометрів. Пункт керування вогнем отримує від РЛС сигнал та запускає пускову установку, яка б'є ракетою чітко по цілі.

Пункт керування вогнем - це кабіна, в якій сидять оператори ЗРК та розміщується апаратура. А у пусковій системі є чотири ракети Pak 2 16 Pak 3.

Patriot для України - це...

На зустрічі із Володимиром Зеленським у Білому Домі Джо Байден заявив, що Україна не буде використовувати ЗРК Patriot для ескалації конфлікту з РФ. Їх надають виключно для захисту. Якщо атаки припинятся, то Україна не буде використовувати американський ЗРК.

Джо Байден зустрівся із Володимиром Зеленським у США.Джо Байден зустрівся із Володимиром Зеленським у США. Фото: Офіс президента

Речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат говорить, що батарея американських Patriot стане частиною нової системи ППО України, разом з IRIS-T та NASAMS. Але він заявив, що яку модифікацію Patriot отримає Україна - поки що не говорять. Він має надію, що це буде саме той надпотужний комплекс, який може знищувати не лише аеродинамічні, а й балістичні ворожі ракети.

Відомо, що Україна отримає батарея Patriot. Вона складається з машин забезпечення, транспортно-зарядних машин, командного пункту, радару та пускових установок. У складі батареї може бути від чотирьох до восьми пускових установок.

Українські військові будуть вчитися працювати на ЗРК Patriot. Для цього їм знадобиться декілька місяців.

Окрім ЗРК Patriot Пентагон у новому пакеті допомоги передає Україні:

  • боєприпаси до HIMARS;
  • 500 артилерійських снарядів 155 мм із точним наведенням;
  • декілька HARM та JADM;
  • протипіхотні міни, прилади нічного бачення, тактичні захищені системи зв'язку, бронежилети та інше.

Також США надасть нашим військовим зброю на 800 мільйонів доларів за програмою USAI. В неї входить:

  • 45 000 152 мм артилерійських снарядів;
  • 20 000 122 мм артилерійських снарядів;
  • 50 000 122 мм реактивних снарядів до систем БМ-21 "Град" та інше.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Володимир Зеленський вперше за 10 місяців війни вперше виїхав з України в рамках візиту до США. Там він зустрівся із Джо Байденом та виступив перед палатою Конгресу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах