Як Україна житиме у блекаут і скільки часу потрібно, щоб вийти з нього

Як Україна житиме у блекаут і скільки часу потрібно, щоб вийти з нього.

Як Україна житиме у блекаут і скільки часу потрібно, щоб вийти з нього. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
23 грудня 2022 07:31

Країна-агресорка продовжує завдавати ракетних ударів по Україні. Взимку вона хоче залишити людей без світла і тепла, тож ататкує об'єкти критичної інфраструктури. З 10 жовтня було 10 хвиль таких атак, росіяни загалом випустили понад тисячу ракет по енергосистемі України. Наразі пошкоджено або зруйновано приблизно 50%  нашої енергосистеми. Про повний блекаут мова поки що не йде, але влада готова і до такого сценарію.

На випадок тривалого відключення світла українцям дуже допоможуть створені "Пункти Незламності" та різні альтернативні джерела вироблення електроенергії. А для виходу з блекауту Україні знадобиться доволі небагато часу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про те, як Україна готується до найгіршого сценарію та що допоможе громадянм пережити цей період, розповів у інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Україна розглядає можливість використання газотурбінних та газопоршневих електростанцій. Дуже зручно, що їх виготовляють в нашій країні, тому не потрібно чекати на експорт. Декілька таких джерел електроенергії вже встановлено в різних містах України.

Такі електростанції допоможуть і при відключенні тепла в містах. Шмигаль говорить, що виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони можуть розганятися за 3 хвилин, що швидше за будь-яке звичайне джерело електропостачання. Також такі станції при блекауті зможуть балансувати атомну енергосистему, адже їх достатньо, щоб запустити у разі потреби атомний блок. Газотурбінні та газопоршневі електростанції мають блоки потужністю приблизно 50 МВт. Але прем'єр зазначив, що їх можна ставити по 20 штук в ряд, тож вийде 1 тисяча МВт.

Окрім цього, люди також подумали про те, як забезпечити себе світлом у разі блекауту. Відомо, що із початку року в Україну завезли 510,3 тисяч генераторів переважно малої потужності. Також ми маємо промислові генератори від країн-партнерів, які використовуються для критичної інфраструктури.

Окремо Денис Шмигаль зазначив, що Україна має все необхідне, щоб вийти з можливого блекауту. У цьому допомагає диверсифікована система генерації та відновлювальні джерела енергії (вітер, сонце тощо). При блекауті вони можуть нормально давати електроенергію, яку намагатимуться з'єднати в єдину систему.

Україні знадобиться від 7 до 10 днів, щоб відновити об'єкти, якщо буде все розбито. Тобто саме такий час може тривати можливий блекаут. Проте, за словами Шмигаля, ще ніхто у світі не переживав таку ситуацію, тому розрахунки теоретичні.

Керівники українських обласних воєнних адміністрацій та очільники громад мають плани реагування на випадок критичних ситуацій. Також громадянам дуже допоможуть "Пункти Незламності". Зараз в Україні їх існує 5 тисяч, а через два тижні таких пунктів може бути вже від 15 до 17 тисяч.

Прем'єр-міністр не виключає, що в цих пунктах під час блекауту буде багато людей. Але, коли мова йде про виживання, то про комфорт думати немає коли. Україна забезпечує мінімальний набір для виживання: їжу, тепло воду, зв'язок і електроенергію.

Що буде з опаленням?

Теплопостачання під час блекауту може стати великою проблемою. При мінусовій температурі за 1-2 доби потрібно злити воду з опалювальних систем, щоб не відбулося їх замерзання. Тому в квартирах і будинках під час тривалого відновлення критичної інфраструктури буде холодно і до цього потріно готуватися. Але, знову ж таки, люди зможуть погрітися у створених пунктах, адже влада подумала в першу чергу про здоров'я і безпеку громадян.

Чи передбачено евакуацію?

За словами Дениса Шмигаля, централізованої евакуації під час блекауту не передбачено. Причина проста: людей просто не буде куди везти, якщо світла, тепла і води не буде на всій території України. Така евакуація передбачена лише з районів бойових дій до тилових регіонів.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що пошкодження критичної інфраструктури України можна повністю відновити до літа, але за умови, якщо не буде нових обстрілів. Зараз роботи тривають і до блекауту готуються лише про всяк випадок, бо у росіян наврядчи вийде це зробити. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах