У новорічну ніч Нацполіція може перевіряти громадян: деталі

У новорічну ніч Нацполіція може перевіряти громадян: деталі.

У новорічну ніч Нацполіція може перевіряти громадян: деталі. Фото: КМДА

Події
30 грудня 2022 17:21

У новорічну ніч у всіх областях України буде продовжуватися дія комендантської години. Її час встановлюють і контролюють військові адміністрації. У регіонах комендантська година триває по різному, але по всій Україні порушників вимушеної норми будуть перевіряти. Когось відпускатимуть одразу, а когось забиратимуть у відділок.

Але ці перевірки стосуються лише тих, хто буде знаходитися на вулиці під час комендантської години. Тож краще цю новрічну ніч провести вдома або у друзів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про обмеження та покарання за порушення розповів голова Національної поліції Ігор Клименко в бліцінтерв'ю виданню "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що в Україні діє воєнний стан, тож це передбачає низку обмежень. Про святкування Нового року у публічних місцях під час комендантської години не може бути і мови.

Громадяни мають бути готовими до будь-яких перевірок. Якщо патруль зупинить когось у комендантську годину, то обов'язково перевірить документи цих осіб. Якщо ж паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, при собі не буде, то людину можуть забрати до підрозділу поліції, щоб встановити її особу.

Якщо поліція зупинила законослухняного громадянина і без перешкод перевірила його документи, то його одразу ж відпустять. Якщо ж копи зупинили людину, яка може знаходитися в офіційному розшуку або бути ймовірно причетною до незаконної діяльності, то її можуть затримати і доставити у відділок.

Якщо буде потреба, то поліцейські мають право провести поверхневий огляд громадян чи автомобілів.

- Це ж все індивідуально. Ми ж розуміємо, що у суспільстві живуть не лише законослухняні люди, - пояснив Ігор Клименко.

Тобто, якщо з документами все добре, то людину відпускають, а якщо документів немає або є обґрунтовані сумніви щодо її намірів, то ризик новорічну ніч провести у підрозділі поліції є.

Окрім пересування по містах в комендантську годину, в Україні діє заборона на продаж і використання піротехнічних засобів. Відповідальність за це передбачена і в Кодексі України про адміністративні правопорушення, і в Кримінальному кодексі. За використання салютів та петард громадянина максимум можуть покарати штрафом у декілька сотень гривень, або квалвфікувати такі дії як хуліганство.

- Тут першочергово справа не просто у порушенні заборони, а в тому, як люди можуть сприйняти ці салюти та петарди. Піротехніка зараз – це не про святкування. Це нагадування про вибухи, - зазначив голова Нацполіції.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, що на новорічні свята в Україні не планують вимикати світло. Це стане можливим, якщо Росія не буде завдавати нових ударів по критичній інфраструктурі. Але Повітряні Сили добре захищають небо над Україною, тому влада сподівається, що громадяни проведуть новорічні дні у комфорті. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах