Виплата лікарняних у 2023 році: які зміни очікуються

Виплата лікарняних у 2023 році: які зміни очікуються.

Виплата лікарняних у 2023 році: які зміни очікуються. Фото: pon.org.ua

Події
31 грудня 2022 14:27

У 2023 році лікарняні працівникам буде виплачувати Пенсійний фонд України. Таке рішення було ухвалено згідно із Законом України № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

У зв'язку з цим запроваджують деякі зміни.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Раніше рішення про виплату лікарняних ухвалювала комісія соціального страхування на підприємстві. Пенсійний фоннд України повідомив, що з 1 січня 2023 року соціальну виплату буде затверджувати особисто роботодавець або уповноважені ним особи.

Термін розгляду лікарняних та прийняття рішення про виплату тепер скаладтиме 10 днів. Починатиметься відлік 
із дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця, або ж із восьмого дня після закриття лікарняного.

Три дні з дня надходження до роботодавця розглядатиметься лікарняний з приводу вагітності та пологів.

За 5 днів працівнику можуть повідомити про відмову в оплаті.

Подати заяву-розрахунок із січня можна буде в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Також передати заяву можна у паперовій формі до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Після надходження заяви розрахунку Пенсійний фонд України протягом трьох днів централізовано зарахує кошти на окремі рахунки.

Чи зміниться розмір лікарняних у 2023 році?

У наступному році, як і раніше, соцвиплату за лікарняний будуть нараховувати, враховуючи відсоток середньої заробітної плати застрахованої особи в залежності від тривалості страхового стажу. Заробітна плата для оплати лікарняних обчислюватиметься шляхом ділення зарплати, що нараховано за розрахунковий період на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Варто зазначити, що лікарняні, які відкриті у 2022 році і продовжаться у 2023, будуть нараховані за старою схемою. Зміни впроваждуються з 1 січня.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що із 1 січня змінюються тарифи на послуги "Нової пошти". Ціна підвищиться як як на отримання посилок у відділенні, так і у поштоматі.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах