Військове кладовище у Києві хочуть створювати вже навесні: яким воно буде

Військове кладовище у Києві хочуть створювати вже навесні: яким воно буде.

Військове кладовище у Києві хочуть створювати вже навесні: яким воно буде. Фото: uk.yonik.me

Події
14 сiчня 2023 13:06

В Україні не відмовились від створення великого військового меморіального кладовища у Києві. Його будівництво Міністерство у справах ветеранів розраховує розпочати навесні цього року. Чіткого плану-проєкту ще немає, але у його розробників є уявлення, як має виглядати кладовище.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що восени 2022 року Мінветеранів повідомило про створення державної установи "Національне військове меморіальне кладовище". Розмістити його вирішили у Києві на Лисій Горі. Повідомлялося, що кладовище може зайняти 140 га урочища. Проти цієї ідеї виступили активісти "Української природоохоронної групи", які заявили, що будівництво на заповідній зоні заборонене, а створення кладовища може спровокувати зсуви через нерівнинний характер території.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Активісти написали петицію проти створення військового кладовища на території урочища "Лиса гора", яка за місяць набрала необхідну кількість голосів. Вони не виступали проти будівництва, але закликали обрати для кладовища інше місце. Але Київська міська рада не підтримала це звернення громадян. Мер міста Віталій Кличко заявив, що Міністерство культури та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України мають виділити земельну ділянку на території урочища та укласти охоронний договір на комплекс споруд Лисогірського форту.

Тож зрозуміло, щоб у Києві таки побудують Національне військове меморіальне кладовище. Перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" сказав, що на розробку передпроєктної документації та на перші кроки у створенні із бюджету виділено 32 мільйони гривень. Але детальний кошторис стане відомий, коли буде обрано проєкт кладовища.

Мінветеранів проведе архітектурний конкурс для розробки проєкту, але наразі його ще не оголосили. За словами Порхуна, є лише певні ескізи. Національне військове кладовище у Києві хочуть зробити схожим на Арлінгтонський цвинтар у США. Кожне поховання планують зробити одноманітним.

Арлінгтонський цвинтар у США.Арлінгтонський цвинтар у США. Фото: EPA

Варто зазначити, що у листопаді природоохоронна організація "Київський еколого-культурний центр" надав на розгляд влади п'ять вільних земельних ділянок у Києві, де можна зробити військове кладовище замість Лисої гори. Але поки що його заплановано робити саме на території урочища.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах