Кабмін вимагає обрати інше місце для військового кладовища у Києві

Кабмін вимагає обрати інше місце для військового кладовища у Києві.

Кабмін вимагає обрати інше місце для військового кладовища у Києві. Фото: 2event.com

Події
20 сiчня 2023 10:16

Проти будівництва військового кладовища на Лисій горі у Києві виступають як звичайні кияни, так і представники влади. Кабінет міністрів просить Київську міську раду обрати інше місце для Національного військового меморіального кладовища, адже в урочищі Лиса гора його створювати не можна. Окрім того, що це заповідна зона, там часто знаходять старі боєприпаси, які можукть бути небезпечними для відвідувачів цвинтаря.

Будівництво кладовища на Лисій горі не підтримала і земельна комісія Київради. Остаточного рішення депутатів щодо цього ще немає, але думка ради може пришвидшити цей процес. Тим паче, що на вирішенні цього питання наголошує і Кабмін.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Київська міська рада не пітримала петицію, за яку проголосувало понад 6 000 громадян. Активісти вже писали лист і президенту України, проте влада навіріз відмовляла на прохання не будувати кладовище на Лисій горі. Мер Києва Віталій Кличко відповів, що план зі створення військового меморіального кладовища мають розробляти разом із  Міністерством культури та Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів. Саме вони забезпечать місто дозволом на територію урочища "Лиса гора".

Як повідомляє Рух Чесно, про те, що влада України виступає проти будівництва військового кладовища на Лисій горі їм розповіла депутатка Київради Олеся Пинзеник.

Нещодавно столичні депутати отримали лист від Кабміну, в якому йшлося про ухвалене на нараді під керівництвом прем'єр-міністра Дениса Шмигаля рішення щодо зміни місця розташування військового меморіального кладовища. 

За словами депутатки Пинзеник, питання будівництва кладовища на Лисій горі закрите. Рішення створення меморіального комплексу на цьому місці має багато негативних реакцій та є невдалим із декількох причин. Щоб обрати нове місце для військового кладовища, мають провести обговорення з громадськістю, профільними фахівцями, екологами, істориками та архітекторами. У Київській міській раді вже запропонували декілька варіантів розміщення, але остаточно обрати його без обговорення не можна.

Тож тепер Віталій Кличко, міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, міністр культури Олександр Ткаченко, міністр оборони Олексій Резніков, міністерка реінтеграції Ірина Верещук повинні подати нові пропозиції щодо розміщення Національного військового кладовища у Києві.

Причини, з яких Лиса гора не підходить для будівництва кладовища:

  • має одразу два природоохоронних статуси;
  • у флорі урочища є унікальні рослини, що занесені до Червоної книги. 
  • кілька років тому на Лисій горі знаходили міни та снаряди, тому будь-яке поховання може завершитись трагічно.

Кияни підтримали петицію про зміну місця для меморіального поховання ще у листопаді. Тоді цю вимогу активісти аргументували тим, що рішення про будівництво на Лисій горі є незаконним через те, що територія внесена до природно-заповідного фонду, де заборонено будівництво та будь-яку іншу діяльність, яка може зашкодити природному комплексу.

Лише після заклику Кабміну, який, до речі, і обрав Лису гору як локацію для військового цвинтаря, Київрада змінила свою позицію.

Раніше Рух Чесно пропонував місця, де у Києві можна побудувати меморіальне кладовище. Про інші варіанти його розташування говорив і Віталій Кличко:

- В ситуації, коли є інша думка у чималої кількості киян та військових, рішення депутатів може бути переглянуте. Тим більше що у нас є й інші варіанти щодо можливого місця. Оскільки у столиці великих ділянок землі для такого цільового призначення немає, у нас є пропозиція розглянути варіанти біля Києва, які ми готові обговорити з громадою та військовими, - говорив він активістам Руху Чесно у 2022 році.

Зокрема, іншими локаціями для будівництва кладовища можуть бути:

  • урочище Доманя (150 га території);
  • урочище Троїцьке (30 га території);
  • ділянка біля цвинтаря на Оболоні (29 га території);
  • ділянка біля цвинтаря на Берківцях (85 га території);
  • ділянка біля ВДНГ в районі вулиці Заболотного (приблизно 20 га території).

Ми вже розповідали, яким влада бачить Національне військове меморіальне кладовище. Але остаточного проєкту ще немає, його будуть обирати за допомогою конкурсу.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах