Де у Києві можуть розмістити військове меморіальне кладовище: нові варіанти

Де у Києві можуть розмістити військове меморіальне кладовище: нові варіанти.

Де у Києві можуть розмістити військове меморіальне кладовище: нові варіанти. Фото: facebook.com/AmiDPerov

Події
09 березня 2023 17:27

Питання про місце, де в Києві розмістять військове меморіальне кладовище, все ще вирішується. Міська влада, уряд та Міністерство ветеранів вибрали кілька нових варіантів замість урочища "Лиса гора", де спочатку хотіли його створити.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Передісторія

Нагадаємо, спочатку влада планувала створити Національний військове меморіальне кладовище у Голосіївському районі на території урочища "Лиса Гора". Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території.

Проте, активісти "Української природоохоронної групи" виступили проти будівництва на заповідній території. Вони відзначили незаконність рішення, оскільки на території природно-заповідного фонду заборонено будівництво та будь-яку іншу діяльність, яка може зашкодити природному комплексу.

Цю ж думку підтримав "Марш за Київ". В організації зазначили, що перед ухваленням таких рішень треба проводити публічні обговорення, у якому мають брати участь екологи, родичі загиблих, представники громадськості Києва та інших заінтересованих сторін.

Було створено відповідну петицію про заборону створення меморіального кладовища у вказаному місці. Вона набрала необхідну кількість голосів, проте депутати Київради її не підтримали. У відповіді мера Віталія Кличка говорилося, що план створення військового меморіального кладовища розробляли спільно з Міністерством культури та Міністерством захисту навколишнього середовища та природних ресурсів. Вони мали забезпечити відведення земельної ділянки на території урочища, а також укласти охоронний договір на комплекс споруд Лисогірського форту.

Його будівництво Міністерство у справах ветеранів розраховувало розпочати вже навесні цього року. Чіткий план-проект ще не був готовий, але розробники мали уявлення про те, який вигляд матиме кладовище.

Зрештою, проти розміщення меморіального кладовища на Лисій горі виступили в Кабінеті міністрів України. Столичні депутати отримали листа від Кабміну, в якому йшлося про ухвалене на нараді під керівництвом прем'єр-міністра Дениса Шмигаля рішення про зміну розташування кладовища.

Що тепер?

Столичній владі довелося шукати нові варіанти розміщення військового меморіального кладовища замість обраної раніше Лисої гори. Один із варіантів – селище Биківня, яке розташоване в межах Києва біля Лісового масиву.

Про це розповів активіст Дмитро Перов.

За його словами, на сьогодні цей варіант розглядає уряд та Міністерство ветеранів як основний.

У коментарі "Хмарочосу" він зазначив, що додатково розглядають питання про розміщення цього кладовища на ВДНГ, у Берківцях на західній околиці Києва або в селах Гатне та Чайки у передмісті.

Згідно з ескізним проектом, нове кладовище включатиме три зони, а загальна його площа становитиме понад 100 гектарів.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах