Корбан програв суд проти активіста Протасового Яру Романа Ратушного, який загинув на війні

Корбан програв суд проти активіста Протасового Яру Романа Ратушного Фото: freepik.com

Корбан програв суд проти активіста Протасового Яру Романа Ратушного Фото: freepik.com

Події
23 березня 2023 18:05

Геннадій Корбан програв суд проти Романа Ратушного – відомого столичного активіста, який очолював громадську організацію "Захистимо Протасів Яр".

На жаль, 24-річний Роман загинув на фронті 9 червня під Ізюмом, проте його батьки вступили у справу як його законні представники і суд став на їхній бік.

Про це повідомили на сторінці Громадської організації "Захистимо Протасів Яр".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Стало відомо, що Геннадій Корбан програв суд проти активіста Протасового Яру Романа Ратушного, який загинув на війні.

Так, Корбан два роки тому подав до суду на активіста і вимагав визнати недостовірними усі згадки про себе на Фейсбук-сторінках Романа та ГО "Протасів Яр". Таким чином він хотів домогтися видалення всіх постів у соціальних мережах, у яких згадувалося його ім'я.

Це сталося після того, як активісти, на чолі з Романом Ратушним, досягли того, щоб Протасов Яр не був забудований бізнесменом, а його територія набула статусу ландшафтного заказника.

Передісторія: конфлікт Корбана та Романа Ратушного

Ще у 2007 році Київрада перевела зону Протасового Яру до території житлової та громадської забудови. Будувати тут взялася дніпровська компанія ТОВ "Дайтона Груп", яка взяла ділянку в суборенду.

Роман Ратушний став відомим після того, як у 2018 році заснував ініціативу "Захистимо Протасів Яр", яка за рік переросла в громадську організацію, метою якої стало зупинити незаконне будівництво в одній із історичних зелених зон Києва.

У активіста склалися непрості стосунки із дніпровським бізнесменом Геннадієм Корбаном, який, як вважав Роман, стояв за спробами незаконної забудови зеленої зони.

Активіст з однодумцями багато років боролися за Протасів Яр та його збереження в якості зеленої зони.

Вже в липні 2020 року Київська міськрада повернула Протасовому Яру статус території зелених насаджень загального користування, а свої попередні рішення визнала такими, що не відповідають інтересам громади Києва.

У листопаді 2020-го "Дайтона Груп" подала до суду, вимагаючи скасувати рішення міської влади, а їх дії визнати протиправними.

Цікаво, що у квітні 2021 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив цей позов, проте у вересні апеляційний суд скасував це рішення та ухвалив нове – про відмову в задоволенні адміністративного позову. На початку січня 2022 року на бік Київради встав і Верховний Суд.

Що було потім

Програвши всі суди щодо земельної ділянки, якій вдалося повернути статус зеленої зони та оголосити її ландшафтним заказником, Геннадій Корбан подав позов до Романа Ратушного та ГО "Захистимо Протасів Яр".

Він просив суд визнати недостовірною інформацією майже всі згадки про себе на Фейсбук-сторінках Романа та ГО "Протасів Яр". Позов було подано два роки тому.

Так, з другого разу Київський апеляційний суд повністю підтримав позицію активістів та представників Романа Ратушного, скасував рішення Солом'янського суду, задовольнив апеляційні скарги та відмовив Корбану у його позові повністю.

Ка

Як вшанували пам'ять загиблого захисника Протасового Яру

Роман із першого дня повномасштабної війни брав участь у боях під Києвом. Після того, як регіон вдалося звільнити від російських окупантів, він вступив до 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" і поїхав воювати в інші області України.

На жаль, 9 червня у бою під Ізюмом у Харківській області Роман Ратушний, який очолював громадську організацію "Захистимо Протасів Яр", загинув.

Після прощання з Романом стало відомо, що на честь 24-річного активіста та нашого захисника назвуть вулицю у Солом'янському районі неподалік Протасового Яру.

Сам же Протасов Яр, за який багато років боровся Роман, залишиться зеленою зоною і його не забудовуватимуть. На обох схилах Протасового Яру буде ландшафтний заказник.

За словами Кличка, над проектом цього рішення він працював спільно з Романом Ратушним, який виборював збереження Протасового Яру зеленою зоною столиці. І героїчно загинув, захищаючи Україну від навали російських варварів.

Таким чином, Протасов Яр стане ландшафтним заказником - на згадку про активіста та захисника нашої рідної землі Романа Ратушного.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах