У поліції пояснили, чому затримали блогера, який перевіряв укриття на Оболоні

У поліції пояснили, чому затримали блогера, який перевіряв укриття на Оболоні.

У поліції пояснили, чому затримали блогера, який перевіряв укриття на Оболоні. Фото з відкритих джерел

Події
04 червня 2023 14:54

Учора, 3 червня, у соцмережах з'явилося відео, як чоловік викликав поліцію через те, що на Оболоні підвальне приміщення, яке нібито має бути укриттям, незаконно захопив місцевий ресторан. Патрульні поліцейські, які приїхали на його виклик, заарештували активіста, що потрапило на камеру. А сьогодні, 4 червня, у поліції вирішили пояснити ситуацію та надали відео з боді-камер патрульних.

Історія почалася з того, що активісту з громадської організації "Нон-Стоп" надішли скарги від мешканців будинку на вулиці Левка Лук'яненка, 18 (колишня вул. Маршала Тимошенка). Люди писали йому, що цокольний поверх у цьому будинку незаконно захопив місцевий ресторан Argentina Grill, тим самим відібравши у мешканців будинку укриття. Чоловік вирішив поїхати на місце та особисто перевірити наявність укриття.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що сталося згодом?

Блогер приїхав до закладу та побачив, що людям дійсно недоступний цокольний поверх через ресторан, адже на карті укриттів відмітка стоїть саме на його місці. Тоді він викликав на місце поліцію, щоб розібратися в ситуації та зареєструвати повідомлення про злочин.

Патрульних чоловік дочекався, але зрештою вони не зафіксували його звернення.

Відео, яке опублікувала громадська організація, починається з того, що чоловік закінчує розмову по телефону, прощається із поліцейськими, які стоять поряд, і йде до своєї машини. Патрульні вимагають його зупинитися, але у відповідь чують фразу "Ви мене ідіотом поставили, я вам покажу хто ідіот! Я вам не довіряю" та інше. Чоловік не реагував на вимоги поліцейських.

У результаті патрульний притримав його за футболку, через що блогер обурився, чому його чіпають. Поліцейський пояснив, що він попросив того зупинитися, інакше затримає його. Активіст відповів на це: "Так затримуйте".

Патрульний одягнув на активіста наручники та повідомив, що його змушені доставити до Оболонського управління поліції, оскільки той "не виконує їхні законні вимоги, вчиняє адміністративне порушення та незаконні дії".

Також на камеру активіст заявив, що він є чинним адвокатом і його затримали, коли він подав скаргу на те, що його повідомлення про "захоплене укриття" відмовилися прийняти.

- Очевидно, що у захопленні підвального приміщення мають частку не лише КМДА та Оболонська РДА, а й поліція, зокрема Оболонське управління поліції, яке вдало покриває всю корупцію чиновників, – написав блогер у пості.

Відео активіста можна переглянути нижче:

Пояснення поліції

У поліції розповіли свою версію подій. За їхніми даними, випадок трапився 2 червня. На лінію "102" звернувся чоловік зі скаргою на те, що підвальне приміщення, зазначене на карті як укриття, зайняло приватне підприємство (ресторан) і тому мешканці будинку не мають доступу до нього.

Патрульні прибули на виклик і разом із заявником розпочали пошуки укриття. Підвальне приміщення, позначене як укриття, вони знайшли у дворі з іншого боку будинку. Двері були відчинені і будь-який бажаючий мав до нього доступ. На відео з боді камер помітно, що і патрульні, і заявник зайшли всередину і перевірили доступ до нього.

Тоді активіст погодився, що укриття справді є. Однак він продовжив наполягати на тому, що ресторан незаконно зайняв інше цокольне приміщення. Тоді патрульні сказали, що інтерес чоловіка с самого спочатку не був у відсутності укриття.

На запитання, чи поліцейські відмовляються прийняти його заяву, вони сказали, що не відмовляються. Однак, поки вони поверталися до паркінгу, блогер повторно зателефонував на лінію "102".

Він заявив, що патрульні відвели його взагалі до іншої частини будинку, показали укриття, але нібито відмовляються приймати його заяву. Патрульний, який йшов за ним, попередив, що це буде завідомо неправдивий виклик.

Після цього сталися події, які опублікував сам активіст.

Зазначимо, що у своєму пості він не згадав про те, що йому показали, де насправді знаходиться укриття, і подав інформацію так, ніби в його будинку немає і це приміщення справді захопив ресторан.

У поліції заявили, що чоловік не реагував на вимоги поліцейських припинити свої дії, тому інспектори були змушені його затримати та доставити до управління поліції.

- Також слід зазначити, що дії чоловіка знімав його товариш на приватну камеру і він неодноразово заявляв, що "працює на камеру", - зазначили у пості.

На блогера склали адмінпротокол за "завідомо неправдивий виклик спецслужб (за повторний виклик)" (ст. 183 КУпАП) та "злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського" (ст. 185 КУпАП).

Де розташоване укриття?

Плутанина могла виникнути через те, що відмітка укриття стоїть на тому місці, де розташований ресторан. Можливо, саме тому чоловік наполягав, що цокольний поверх у тій частині будинку має бути укриттям.

Фото клікабельні.

Де стоїть позначка укриття на карті.Де стоїть позначка укриття на карті. Фото: Карта укриттів КМДА

Патрульні, що прибули на місце, змогли знайти і показати активісту працююче укриття. Воно знаходиться в іншій частині будинку і зайти до нього можна лише із внутрішнього боку двору, де розташовані під'їзди мешканців багатоповерхівки.

Де насправді знаходиться укриття на карті.Де насправді знаходиться укриття на карті. Фото: Google Maps

Де знаходиться укриття: порівняння з боді-камер поліцейських та Google maps.Де знаходиться укриття: порівняння з боді-камер поліцейських та Google maps. Фото: колаж Vgorode

Варто додати, що позначки на карті укриттів від КМДА справді можуть стояти не в тому місці, де розташований підвал/підземний перехід/паркінг та інші види укриттів. Такі позначки найчастіше вказують на будівлю чи місце, де укриття можна знайти, а не відображають реальну позицію. На житлових будинках ці позначки зазвичай стоять приблизно посеред будівлі, але самі укриття можуть бути в іншій частині будинку.

Це може спричинити плутанину, тому людям наполегливо рекомендують заздалегідь перевіряти точне місцезнаходження укриття, щоб у разі чергової атаки РФ знати, куди саме йти.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах