Авіакатастрофа з керівництвом МВС у Броварах: про підозру повідомили 5 чиновникам ДСНС

Авіакатастрофа з керівництвом МВС у Броварах: про підозру повідомили 5 чиновникам ДСНС -

Авіакатастрофа з керівництвом МВС у Броварах: про підозру повідомили 5 чиновникам ДСНС - фото: facebook.com/pgo.gov.ua/

Події
03 серпня 2023 18:26

П'ятьом чиновникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій повідомили про підозру у справі про загибель людей та в авіакатастрофі у Броварах, що сталася у січні.

Як повідомили у ГБР, чиновникам Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту інкримінується порушення правил безпеки польотів, що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду. Начальника служби безпеки польотів також підозрюють у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки.

Що було напередодні катастрофи

У ході досудового розслідування щохвилини відновили день аварії, зокрема розшифрували "чорні ящики". З'ясувалося, що у січні 2023 року було заплановано візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Незважаючи на застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, чиновники ДСНС залучили до перевезення делегації вертоліт, який знаходився на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Важливо, що це повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Коли командир екіпажу готувався до польоту, то йому не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. А екіпаж не мав потрібних допусків до польотів у складних метеоумовах і необхідних сертифікатів. Незважаючи на це, ніхто з посадових осіб політ не скасував і не переніс до погодних умов.

Що сталося у день катастрофи

У результаті через складні погодні умови екіпаж вертольота змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті. Вона була навіть меншою, ніж висота будівель за маршрутом руху. Коли командир екіпажу побачив перешкоду - будинок - він почав робити маневр обльоту, але різко піднявся вгору. Пілот втратив орієнтування у просторі та при завершенні маневру допустив зіткнення із землею через відсутність необхідних навичок.

Під час падіння вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

У той день загинули не лише високопосадовці МВС, але ще чотири жінки та маленька дитина, які прийшли до дитячого садка. Також постраждала 31 особа, серед яких 13 діток.

Хто підозрюваний

Серед підозрюваних:

  • начальник управління авіації та авіаційного пошуку та порятунку ДСНС України,
  • в.о. командира частини,
  • заступник командира з льотної підготовки,
  • командир авіаційної ескадрильї,
  • начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС із міста Ніжин Чернігівської області.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Нагадаємо, сім'ям загиблих внаслідок цієї авіакатстрофи пообіцяли допомогти з купівлею житла.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах