Зеленський відповів на петицію про скасування заборони виїзду чоловіків 18-60 років з України

Зеленський відповів на петицію про скасування заборони виїзду чоловіків 18-60 років з України.

Зеленський відповів на петицію про скасування заборони виїзду чоловіків 18-60 років з України. Фото: unіаn.uа

Події
11 червня 2022 13:32

Президент Володимир Зеленський все ж таки відповів на петицію громадянина України про скасування заборони виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років. Він зазначив, що захист України та її теріторіальної цілісності і суверенітету є справою всього народу.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що відповідна петиція з'явилася на сайті Офісу президента 18 травня. Її автором є громадянин України Олександр Гуміров. Як зазначено в зверненні, заборона чоловікам призивного віку виїжджати за кордон "не має нічого спільного із правопорядком", ба більше - породжує корупцію, адже, попри будь-які заборони, чоловіки на дорогих автівках-іномарках вільно виїжджають із країни.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації  

Окрім заборони виїзду з України, автори петиції пропонують запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців. За декілька днів петицію підтримали понад 27 тисяч громадян.

Володимир Зеленський написав відповідь на питання, які були порушені у петиції і назвав кілька законів, які регулюють заборону виїзду чоловіків призивного віку з України під час дії воєнного стану.

Так, статтею 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію, за винятком обмежень, які встановлюються законом. В той же час, президент зазначив, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу. За статтею 65 Основного Закону України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України. А право виїжджати за кордони України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням
строку дії цих обмежень відповідно до статті 64 Конституції України. Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" закріпив такі обмеження. Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити, відповідно, після завершення дії правового режиму воєнного стану.

Зеленський також зазначив, що відповідно до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" правила перетинання державного кордону громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України, зокрема і під час дії воєнного стану.

Стосовно порушеного у петиції питання щодо запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців президент зазначив, що організаційне керівництво мобілізацією в Україні також здійснюється Кабінетом Міністрів України, який, зокрема, визначає порядок проведення заходів мобілізації.

Зеленський вже звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян, запобігання і виявлення можливих випадків корупції, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Парламент продовжив дію воєнного стану в Україні ще на три місяці, він діятиме до 23 серпня. Загальна мобілізація також продовжена на цей самий термін. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах