В АМКУ заявили, що ціни на паркування у Києві були підвищені незаконно

В АМКУ заявили, що ціни на паркування у Києві були підвищені незаконно.

В АМКУ заявили, що ціни на паркування у Києві були підвищені незаконно. Фото: unsplash.com

Транспорт та інфраструктура
18 серпня 2022 14:09

Антимонопольний комітет України заявив, що у Києві було незаконно підвищено тарифи на паркування в межах міста. У ході розглядів "Київтранспарксервіс" та виконавчий орган Київради (КМДА) було визнано порушниками законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, з 1 липня 2021 року в Києві запровадили нові тарифи за паркування, закріплені у розпорядженні КМДА №1459. Нововведення стосувалися паркувань у центрі міста та околицях, а також у спальних районах. За стоянку в 1-й зоні (центр) потрібно було платити по 35 гривень на годину, у 2-й (близько центру) – 25 гривень на годину, а у 3-й (спальні райони) – по 5 гривень на годину. У вихідні та святкові дні, а також у будні (з 22:00 до 08:00) паркуватися можна було безкоштовно.

На додаток до підвищення тарифів, додалися і нові муніципальні паркінги, де водіям потрібно було платити за стоянку. Наприклад, на Позняках платною зробили паркування щонайменше на шести вулицях, де раніше можна було паркуватися безкоштовно. Також частину Оболонського району раптово віднесли до 2-ї зони паркування, тож городянам доводилося платити набагато більшу суму, ніж раніше. Багатьох це обурило.

У зв'язку з цими інцидентами АМКУ вирішив перевірити всі деталі на законність цих рішень. У Комітеті встановили, що КП "Київтранспарксервіс" скористався своїм монопольним становищем під час формування розрахунку вартості послуг із паркування на своїх майданчиках, а КМДА легітимізувала ці порушення.

На час провадження у Києві тимчасово дозволили не оплачувати послуги за паркування на муніципальних стоянках. Наразі городяни можуть безкоштовно паркувати свої автомобілі на майданчиках, які контролює КП "Київтранспарксервіс". У додатку "Київ Цифрової", де можна було оплачувати паркування, також зазначено. Про зміни автомобілістам дадуть знати заздалегідь.

Що з'ясував АМКУ?

Підприємство внесло статті витрат "облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями" та "обов'язкові платежі 60%" до планової калькуляції вартості своїх послуг. Однак виявилося, що це робити було не можна, адже, згідно з "Порядком формування тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів", усі облаштування парковок "Київтранспарксервісу" повинні здійснюватися за рахунок підприємства.

Свої розрахунки "Київтранспарксервіс" надав їх у КМДА, після чого і було затверджено нові тарифи на паркування. Вони збільшились на 60-82,3%.

Як і кого покарають за порушення?

Учора, 17 серпня, після розгляду справи Тимчасова адміністративна колегія АМКУ винесла кілька рішень щодо паркінгів у столиці.

По-перше, КП "Київтранспарксервіс" та КМДА зобов'язали припинити порушення протягом двох місяців.

По-друге, "Київтранспарксервіс" має сплатити штраф у розмірі 1 484 750 гривень.

Крім того, з'ясувалося, що раніше підприємство раніше вже мало заплатити штраф за ще одне порушення. КП вимагало від переможців електронних аукціонів за право розміщення/облаштування паркінгів сплачувати додатковий платіж. У разі відмови від укладання договору на таких умовах або підписання актів приймання-передачі підприємство вимагало виплатити штраф.

За це АМКУ наклало на КП штраф у розмірі 2,6 мільйона гривень. Проте підприємство штраф не виплатило і хотіло оскаржити його у суді. Проте, Господарський суд Києва підтримав позицію Комітету.

Так, "Київтранспарксервіс" тепер має виплатити понад 4 мільйони гривень штрафів.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах