Кличко відповів на петицію про відміну зупинки транспорту під час тривоги

Кличко відповів на петицію про відміну зупинки транспорту під час тривоги.

Кличко відповів на петицію про відміну зупинки транспорту під час тривоги. Фото: Vgorode

Транспорт та інфраструктура
29 серпня 2022 13:45

Мер та голова Ради оборони Києва Віталій Кличко відповів на петицію, згідно з якою мешканці міста вимагали скасувати обов'язкову зупинку громадського транспорту під час повітряних тривог.

Нагадаємо, 1 серпня у Києві почало працювати нове правило безпеки – весь наземний громадський транспорт має зупинятися після сигналу повітряної тривоги. Пасажири повинні виходити із салону та прямувати до укриття. Не всі громадяни були задоволені цим правилом.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вони говорили, що зупинка транспорту створює ще більшу небезпеку при можливому ракетному обстрілі, адже люди залишаються на зупинках. Таким чином, кількість жертв може бути більшою. Тому на сайті Київради зареєстрували петицію, в якій це правило вимагали скасувати. Її автором виступив столичний транспортний аналітик Олександр Гречко.

За тиждень петиція набрала необхідну кількість голосів, тому її розглянула Київрада. На слуханні виступив автор петиції Олександр. Коли він запитав, хто приїхав на засідання громадським транспортом, депутати промовчали, адже крім нього самого ніхто ним не користується. Транспортна комісія підтримала петицію про відміну рішення щодо зупинки громадського транспорту під час повітряної тривоги та передає її на розгляд мера Віталія Кличка.

А днями, 26 серпня, Олександру надійшов лист із відповіддю столичного мера. Гречко пише, що Віталій Кличко відмовився підтримати петицію, як це зробили депутати транспортної комісії Київради.

У відповіді йдеться, що через воєнний стан деякі рішення можуть ухвалювати, лише якщо це доцільно на думку Ради оборони Києва. У документі наголосили, що ця Рада не є органом державної влади чи органом самоврядування, проте це колегіальний орган у особливий період, діяльність якого регулюється спеціальними Законами України. На нього не поширюється дія статті 23 Закону України "Про звернення громадян", в рамках якої місцева влада має дослухатися до петицій городян.

Далі у відповіді йдеться, що рішення про зупинення транспорту Рада оборони Києва ухвалювала з урахуванням оцінки поточної та прогнозованої ситуації у столиці. Тому його переглянуть лише за умови стабілізації ситуації та отриманих відповідних рекомендацій від ДСНС України.

Наприкінці відповіді йдеться також, що пасажири нібито не несуть додаткових витрат через зупинку транспорту, адже після відбою тривоги вони можуть продовжити шлях із тими ж проїзними документами, повторно їх не купуючи. Однак насправді більшість пасажирів, яким довелося залишити салон муніципального транспорту, пересідають на маршрутки, які правило ігнорують, або викликають таксі. Мало хто йде в укриття і чекає відбою тривоги, тому люди постійно переплачують і продовжують їхати, але вже на іншому виді транспорту.

Автор петиції заявив, що кияни доб'ються необхідного рішення, хоч легко й не буде. Тому громадська ініціатива "Пасажири Києва" вже підготувала проект рішення Київради та заручилася підтримкою депутатів, які дотримуються сторон городян.

Відповідь на петицію про скасування зупинки транспорту.Відповідь на петицію про скасування зупинки транспорту. Фото: facebook.com/oleksandr.grechko

Відповідь на петицію про скасування зупинки транспорту.Відповідь на петицію про скасування зупинки транспорту. Фото: facebook.com/oleksandr.grechko

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах