Як російські війскові поводилися з полоненими українськими захисниками

Як російські війскові поводилися з полоненими українськими захисниками.

Як російські війскові поводилися з полоненими українськими захисниками. Фото: bigkyiv.com.ua

Події
04 квiтня 2022 21:56

Россія порушує усі міжнародні правила, закони та звичаї війни та Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. Військові рф негуманно поводяться з полоненими, тримають їх у непригодних для життя умовах, катують та б'ють.

Про це написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, факти жорстокого поводження росіян з військовополоненими українськими бійцями підтвердились під час нещодавного звільнення громадян України з полону.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповідають військовослужбовці, які перебували у ворожому полоні, російські війська тримали їх у полі, у ямі чи у гаражах. При цьому, полонених періодично виводили на вулицю, били прикладами та стріляли їм біля вуха. Неодноразово армійці погрожували нашим військовим и використовували в цілях пропаганди.

Зокрема, хлопців, яких російська армія взяла в полон на острові Зміїному, вивезли до Севастополя та змусили розповідати у росЗМІ про гуманну російську владу, яка начебто організувала відправлення полонених додому. Але насправді на Батьківщину нікого не пустили. Військовополонених вивезли у невідомому напрямку та поселили у наметовому містечку. У цей час температура повітря становила -20 градусів, тож багато хто з хлопців отримали відмороження кінцівок. Загалом, вороги ставилися до них як до в’язнів, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку.

Крім цих фактів росія порушила статтю 26 Женевської конвенції, бо полонених громадян України декілька днів морили голодом. Полоненим жінкам ЗСУ окупанти навіть голили волосся.

Ірина Верещук зі звільненими з полону дівчатами-військовослужбовцями.Ірина Верещук зі звільненими з полону дівчатами-військовослужбовцями. Фото: Ірина Верещук

За словами Людмили Денісової, такими діями військові росії з порушили статтю 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. У ній наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Згідно документу, вони завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки. 

Зазначимо, що українська армія відноситься до військовополонених громадян рф, як цього вимагає Женевська конвенція. На гуманному поводженні з полоненими наголошував і радник голови Офісу Президента Олексій Арестович. Наші військові, беручи в полон військового з росії, тримають його в теплі, годують, дають попити та зателефонувати рідним. Більшість вояків рф були вражені таким ставленням до себе. Російська пропаганда, у свою чергу, намагається довести, що порушником Женевських конвенцій є Україна, а не росія.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати порушення прав військовополонених громадян України.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що українська влада вирішила створити спеціальну "Книгу катів", до якої вноситимуть російських окупантів, причетних до злочинів на території України. Завдяки спільним зусиллям національних та іноземних злідчих конкретні особи, що скоювали звірства в Україні, будуть притягнуті до відповідальності. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах