Що відбувалося у Бородянці під час окупації: розповіді місцевих мешканців

Що відбувалося у Бородянці під час окупації: розповіді місцевих мешканців.

Що відбувалося у Бородянці під час окупації: розповіді місцевих мешканців. Фото: Maks Levin

Події
07 квiтня 2022 16:05

Бородянка, що на Київщині, постраждала від дій російських військових не менше ніж Буча. Це селище міського типу розташоване у бік білоруського кордону, тож і лежало на головному шляху наступу ворожих військ на Київ. Зараз Бородянка звільнена і її відновлюють. Місцеві мешканці, які пережили жахіття окупації, продовжують розповідати історії про те, в яких муках помирали люди, які опинились під завалами зруйнованих будинків.

Крім руйнувань та вбивств окупанти у Бородянці займалися мародерством. Рашисти крали не лише цінні речі, а й навіть нижню білизну.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Російські війська зайшли в Бородянку 27 лютого і почали розстрілювати будинки. Крім цього під їх прицілом опинилися магазини, аптеки і будівля адміністрації. Точна кількість жертв серед місцевого населення поки що не відома. Про те, що відбувалося в місті під час окупації, пише видання ВВС. 

Найбільших страждань зазнали люди, що опинилися під завалами багатоквартирних будинків. Тонни бетону й сталі впали на підвали. Поліція вважає, що внаслідок руйнування будинку можуть бути сотні загиблих. Щоб дізнатись їх точну кількість, необхідно дочекатись, поки крани та інша важка техніка розчистять завали.

За словами місцевої мешканки, яка стала свідком, нелюдські стогони людей було чутно ще 8 березня. Інші односельчани хотіли їм допомогти, але окупанти не дозволяли, погрожуючи розправою. Один із мешканців села, який воював в Афганістані, просив окупантів дати якусь техніку, щоб зсунути плиту та визволити людей. Але вони відмовили чоловікові та вигнали, пригрозивши йому.

Наразі волонтери витягли з-під завалів будинків близько трьох десятків тіл, які можна було упізнати. Але, як говорить крізь сльози мешканка села, їх там ще багато.

Жінка також розповіла, що люди були змушені ховати дітей своїх у городах. А сотні мешканців Бородянки опинились заживо похованими під завалами будинків. 

Що відбувалося у Бородянці під час окупації: розповіді місцевих мешканців.Що відбувалося у Бородянці під час окупації: розповіді місцевих мешканців. Фото: bbc.com

За словами колишнього голови Київської ОДА Олексія Кулеби, Бородянка - це найжахливіше, що доводилося бачити у області. Масштаби руйнувань дуже добре видно, якщо їхати головною вулицею від кільцевої розв'язки на в'їзді у місто.

Про пережите під час окупації Бородянки розповів ще один місцевий мешканець Дмитро. Його родина виїхала із селища ще 24 лютого, а він залишився доглядати за будинком та аптекою, яку вони тримали. Це приміщення також зазнало значних руйнувань та пограбувань. Під час "панування" російських окупантів у селищі, Дмитро знаходився у підвалі з сусідами.

Мешканець Бородянки показує власне зруйноване приміщення.Мешканець Бородянки показує власне зруйноване приміщення. Фото: bbc.com


Через деякий час чоловік вирішив перебратися до більш безпечного місця, тож вирушив у сховище на околиці села. 2 березня Дмитро повернувся додому і побачив, що його квартира зруйнована, а підвал, у якому він сидів раніше завалено. 

Пізніше додому повернулася дружина Дмитра Світлана. Вона також підтвердила, що російські солдати не дозволяли розбирати завали та рятувати людей. Вони погрожували зброєю.

Ще одна мешканка Бородянки Марія розповіла журналістам, що російські війська займалися у селищі мародерством. За її словами, росіяни "вкрали все, що блищало" і навіть спідню білизну. 

Місцевий священник Дмитро розповів, що на власні очі бачив, як рашисти розстрілювали мирних мешканців. За його словами, це було 2 березня біля АЗС. Він їхав на авто, а позаду було ще дві цивільні машини. Саме людей у тих автомобілях розстріляли. Зараз отець Дмитро допомагає жителям Бородянки, надаючи гуманітарну допомогу.

Тож Бородянка стала ще одним місцем на Київщині, де окупанти цинічно скоювали злочини, порушуючи всі правила та звичаї війни. Зараз Київ надає допомогу у наведенні ладу у Бородянці. Як повідомив мер столиці Віталій Кличко, влада Києва відправила туди 9 одиниць інженерної техніки з водіями, а також два автобуси з 84 волонтерами, які разом з іншими службами допомагатимуть селищу повернутися до життя.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко зрівняв жахіття, які, зокрема, відбувалися під Києвом із фашизмом у 1941-1945 роках. За його словами, насильство та вбивства мирних жителів закінчаться разом з війною, тому її потрібно зупинити якнайшвидше.  Крім знущань над людьми окупанти встигли награбувати цінні речі майже в кожному селі та в кожному містечку, яке проходили.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах