Які документи потрібні внутрішньо переміщеним особам для вступу до 1 класу

Які документи потрібні внутрішньо переміщеним особам для вступу до 1 класу.

Які документи потрібні внутрішньо переміщеним особам для вступу до 1 класу. Фото: nus.org.ua

Події
26 квiтня 2022 17:42

Через війну багато дітей мали покинути свої міста та переїхати до інших регіонів України. У зв'язку з цим Міністерство освіти і науки розробило деякі правила зарахування дітей до 1 класу, розповівши, які документи потрібно для цього мати, а також як зараховуватимуть до шкіл дітей внутрішніх переселенців.

Про це йдеться у листі Міністерства від 16 квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану" та статті 571 Закону України "Про освіту" здобувачам освіти, які залишили місце навчання, гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі у будь-якому місці.

Які документи потрібні для зарахування дітей до 1 класу?

Зарахування дітей  до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника, що видається на підставі заяви одного з батьків дитини. До неї потрібно додати такі документи:

  • копію свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу
    здобувача освіти (оригінал);
  • оригінал або копію медичної довідки за формою № 086-1/о "Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду".

Як зараховують до 1 класу внутрішніх переселенців?

Згідно з пунктом 6 Порядку, зарахування дітей до закладу освіти, у тому числі до 1 класу здійснюється, як правило, до початку навчального року та відповідно до території обслуговування. Мешканцями, що проживають на території обслуговування закладу освіти, є люди, які мають постійну реєстрацію або зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Зараз багато дітей стали внутрішніми переселенцями. Як правило, вони або їхні батьки мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи чи посвідчення біженця. Проте до школи цих дітей можуть зарахувати без подання зазначених документів та реєстрації місця проживання. Крім цього, у разі відсутності свідоцтва про народження дитини керівник закладу освіти сприяє в його оформленні. Він зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки і піклування за місцем проживання дитини чи місцезнаходженням закладу освіти.

Якщо кількість заяв на зарахування до 1 класу перевищує планову загальну кількість місць, то керівник закладу освіти вживає заходів щодо раціонального використання наявних у закладі освіти приміщень та ініціює відкриття додаткових класів, внесення необхідних змін до організації освітнього процесу чи вивільнення приміщень, що використовуються не за призначенням.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, як дітям, які вимушено виїхали за кордон через війну, уникнути процедури здачі екзамену для поновлення в українській школі.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах