Володимир Зеленський взяв участь у зустрічі лідерів країн G7

Володимир Зеленський взяв участь у зустрічі лідерів країн G7.

Володимир Зеленський взяв участь у зустрічі лідерів країн G7. Фото: Офіс Президента

Події
08 травня 2022 22:32

У неділю, 8 травня, лідери країн "Великої Сімки" (G7) та  президент України Володимир Зеленський провели віртуальну зустріч, на якій обговорювалася підтримка України Заходом на тлі російського вторгнення, допомога нашій країні, та запровадження нових санкцій проти держави-агресора.

Ця онлайн-зустріч була спеціально запланована і організована Німеччиною у G7 за день до щорічного святкування Дня Перемоги в РФ. До неї запросили і президента України. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як говориться у заяві G7 про результати зустрічі, президент Володимир Зеленський підкреслив тверду рішучість України захистити свій суверенітет і територіальну цілісність. Він заявив, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення збройних сил та техніки Росії з усієї території України.

Президент України також наголосив, що покладається на міжнародних партнерів у наданні необхідної допомоги у сфері обороноздатності, а також у забезпеченні швидкого та ефективного відновлення економіки України.

Володимир Зеленський також запропонував усім державам "Великої Сімки" приєднатися до повоєнного відновлення України, використовуючи формат шефства над конкретними містами, містечками, регіонами та галузями, які постраждали від російського вторгнення. 

G7, в свою чергу, що готові постійно допомогати Україні забезпечувати її вільне та демократичне майбутнє, продовжувати військову та оборонну допомогу Збройним Силам України, продовжувати підтримувати Україну в захисті її мереж від кіберінцидентів та розширюватися співробітництво країн, в тому числі і з питань інформаційної безпеки.

У заяві за результатами сьогоднішньої онлайн-зустрічі говориться, що G7 разом із міжнародною спільнотою надали Україні підримку на понад 24 мільярди доларів і планують надавати її далі. Найближчими тижнями захід надасть фінансову підтримку, щоб допомогти Україні закрити фінансові прогалини та надати основні послуги громадянам. G7 вітає створення багатодонорського рахунку Міжнародного валютного фонду для України та Трастового фонду солідарності з Україною.

Лідери країн "Великої Сімки" також заявили, що вони посилять економічну ізоляцію Росії та кампанію проти російських еліт, які підтримують президента РФ Володимира Путіна. Вони також зобов’язалися поступово виключити залежність Заходу від російської енергетики, в тому числі шляхом поетапної заборони на імпорт російської нафти.

Разом з ООН лідери країн "Великої Сімки" закликали Росію припинити блокаду та будь-яку іншу діяльність, яка перешкоджає українському виробництву та експорту харчових продуктів. Невиконання цього заклику буде розцінено як напад на харчування світу. 

Окремо G7  зазначили, що війна, яку почав Путін, спричиняє глобальні економічні зриви, впливаючи на безпеку постачання енергії, добрив і продовольства. Найбільш уразливі країни постраждали найбільше. Лідери західних країн пообіцяли активізувати свої зусилля для протидії цим несприятливим і шкідливим наслідкам війни.

Загалом, G7 готові зробити все, щоб не допустити перемогу Росії в цій війні.

Зазначимо, G7 (або "Велика сімка") - це міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу - США, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії, Канади та Японії. Лідери цих країн регулярно зустрічаються для обговорення спільних економічних проблем і намагаються узгоджувати свою економічну політику.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах