Борис Джонсон заявив про свою відставку з посади прем'єр-міністра Британії

Борис Джонсон заявив про свою відставку з посади прем'єр-міністра Британії.

Борис Джонсон заявив про свою відставку з посади прем'єр-міністра Британії. Фото: Офіс президента України

Події
07 липня 2022 15:51

Сьогодні, 7 липня, стало відомо, що чинний прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який є одним із найбільших партнерів України, вирішив піти у відставку. Причиною такого рішення стала втрата довіри серед міністрів та чиновників.

Вчора з уряду Великобританії різко почали йти депутати. Станом на сьогоднішній ранок відомо, що у відставку пішли 57 британських чиновників.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У чому причина скандалу в уряді Бориса Джонсона?

Невдоволення чинним прем'єр-міністром британські чиновники висловили через його рішення призначити члена команди Джонсона Кріса Пінчера на посаду заступника голови Консервативної партії. Скандал навколо 52-річного Пінчера виник ще у 2019 році, коли він влаштував бешкет у пабі та домагався до двох чоловіків.

Минулого тижня ця історія повторилася знову. Під час відпочинку в елітному клубі Лондона "Карлтон" Кріс Пінчер напився і також почав чіплятися до чоловіків. Пізніше Пінчер визнав свою провину і подав у відставку з посади.

Кріс Пічнер.Кріс Пічнер. Фото: соцмережі

Борис Джонсон заявив, що не знав про скандал, який спалахнув навколо Кріса Пінчера. Він вибачився за його призначення на посаду заступника голови Консервативної партії, проте він уже піддався критиці членів партії.

- Якби я міг повернути час тому, я переглянув би це і визнав би, що він (Пінчер - Ред.) не хоче змінюватися. Я шкодую про те, що трапилося, - сказав він в інтерв'ю Sky News.

Заява Джонсона про свою відставку

6 липня під час засідання парламенту Британії Борис Джонсон сказав, що готовий піти з посади прем'єр-міністра держави лише у двох випадках:

  • якщо уряд Великобританії у неповному складі не зможе продовжувати ефективно виконувати роботу;
  • якщо уряд не зможе й надалі надавати підтримку Україні.

Британські політики створили делегацію, яку очолив "права рука" Джонсона – міністр фінансів Надхім Захаві. 

Вранці, 7 липня, стало відомо, що Борис Джонсон не збирається залишати посаду до жовтня, щоби встигнути провести вибори до Консервативної партії. Видання Sky News також підтвердило, що чинний прем'єр продовжить виконувати свої обов'язки до обрання нового глави правлячої партії.

Пізніше представник Бориса Джонсона оголосив, що прем'єр готує звернення до народу з приводу своєї відставки.

О 14:00 за київським часом Джонсон ще не зробив жодних заяв, але вже призначив 6 нових урядовців. Як повідомило ВВС, таким чином прем'єр-міністр, ймовірно, показав, що все ще залишається на посаді. Проте депутати-консерватори наполягають на тому, що Джонсон має піти з негайно.

Вже о 14:30 Борис Джонсон почав свій виступ і заявив, що офіційно йтиме з посади прем'єр-міністра Великобританії, але виконуватиме обов'язки до обрання нового голови парламенту.

- Очевидно, що зараз воля парламентської Консервативної партії полягає в тому, що має бути новий лідер цієї партії і, відповідно, новий прем'єр-міністр... Причина, через яку я так завзято боровся останні кілька днів, щоб залишитись на посаді, полягала не тільки в особистому бажанні, але й у тому, що я відчував, що це моя робота, мій обов'язок, мій обов'язок перед вами, - сказав він під час брифінгу.

Що відставка Джонсона змінить для України?

Під час свого виступу Борис Джонсон пообіцяв, що його звільнення не вплине на підтримку України від Британії. Уряд і надалі співпрацюватиме з Україною та надаватиме допомогу.

Хто може замінити Джонсона?

Одним із головних лідерів на пост прем'єр-міністра Великобританії є генпрокурор Суелла Браверман і колишній міністр Brexit Стів Бейкер. Саме вони боротимуться за пост прем’єр-міністра королівства. Обидва кандидати підтримують Україну, тож для нашої країни це нічого не змінює.

Генпрокурор Британії Суелла Браверман може замінити ДжонсонаГенпрокурор Британії Суелла Браверман може замінити Джонсона Фото: t.me/u_now

колишній міністр Brexit Стів Бейкер може замінити Джонсона.колишній міністр Brexit Стів Бейкер може замінити Джонсона. Фото: t.me/u_now

Суелла Браверман вперше відвідала Україну 10 травня, коли очолила делегацію експертів з військових злочинів у Польщі в рамках підтримки Великобританії українських розслідувань. Тоді вона зустрічалася із генпрокурором України Іриною Венедиктовою.

Народ Британії, мабуть, також бачить хорошого очільника парламенту у міністрі оборони Великобританії Бене Уоллесі. Громадяни називають його "людиною дії" і створили з нею карикатуру, намалювавши її з ракетами в руках. До речі, за посаду може поборотися і міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

Борис Джонсон заявив про свою відставку з посади прем'єр-міністра Британії.Борис Джонсон заявив про свою відставку з посади прем'єр-міністра Британії. Фото: соцмережі

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах