Комісія КМДА розглянула звернення зоозахисників щодо загибелі собак у Бородянці

Комісія КМДА розглянула звернення зоозахисників щодо загибелі собак у Бородянці.

Комісія КМДА розглянула звернення зоозахисників щодо загибелі собак у Бородянці. Фото: Надія Суха

Події
16 липня 2022 18:12

Комісія з рослідування справи виконуючої обов'язків директора КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" Наталії Мазур завершила свою роботу і зробила висновок. Група була створена Київською міською державною адміністрацією на запит зоозахисників. 

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що під час окупації Київщини у Бородянському притулку для собак загинуло близько 200 тварин. Працівники не евакуювали собак, тож ті померли від нестачі води та їжі. Притулок знаходиться на балансі Київської міської ветлікарні, тож у гибелі звинуватили її директорку Наталію Мазур. Вона пояснила, чому собак не залишили у відкритих вольєрах. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Мазур, коли востаннє співробітники були у притулку, то не було жодних повідомлень про евакуацію, тож забирати собак не було причин. Вже за декілька днів у Бородянку зайшли російські війська і до притулку ніхто не міг дістатися фізично.

Проте зоозахнисники продовжили звинувачувати директорку міської ветлікарні у недбальстві та попросили КМДА розібратися у справі та звільнити Наталію Мазур. 

Як повідомляє фонд “Хвостата Banda”, міська влада вже прозвітувала про результати роботи комісії, яка розглядала справу. Акт датований 20 червня.

Комісія процитувала слова Мазур, що після початку окупції Київщини через дії окупантів зоозахисникам фактично “відрізали доступ до притулку”. Автори документу зауважили, що відчиняти вольєри і відпускати собак було небезпечно для людей. В акті комісії також вказали, що кількість собак, які загинули -  120, проте в UAnimals раніше говорили, що загинуло 300 тварин.

Тож спеціальною комісією КМДА було вирішено, що однозначно стверджувати про невиконання Наталією Мазур службових обов'язків не можна, адже з'явилися безумовні форс-мажорні ситуації. Відтак, вона залишається на своїй посаді.

Зазначається, що працівники притулку та комунального підприємства не могли вплинути на ситуацію в регіоні. Рішення відправити людей у притулок, ризикуючи їхнім життям є дискусійним, так само як і відкрити вольєри. За словами авторів акту, спрогнозувати поведінку собак було неможливо, так як більше половини вивчених тварин проявляли неконтрольовану поведінку та агресію.

Комісія наголосила про необхідність підсилення певних напрямків роботи Київської міської лікарні ветеринарної медицини, зокрема це стосується комунікації з громадськістю та експертним середовищем. 

Зоозахисники, в свою чергу, запевняють, що вони будуть оскаржувати рішення залишити Наталію Мазур на посаді. Де саме і яким чином вони це робитимуть - не повідомляється.

- Можливо, таке рішення прийняте, бо ж війна все спише, тому і за мертвих собак ніхто не буде відповідати... Для нас, волонтерів, те, що Мазур залишилася при посаді є неприйнятним. Це нівелює всі цінності за які ми боремося як громадяни країни та як люди які допомагають собакам... І ми будемо боротися за справедливе рішення щодо тих людей, які не зробили нічого для їх порятунку, - написали активісти фонду “Хвостата Banda”.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що неподалік Макарова знайшли побитого та замінованого собаку. Він не міг ходити і саме це врятувало йому життя. Песика знайшли люди і викликали на місце саперів. Наразі собака, якого назвали Лис, потребує дороговартісного лікування.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах