У Києві затвердили Програму державного моніторингу атмосферного повітря

У Києві затвердили Програму державного моніторингу атмосферного повітря.

У Києві затвердили Програму державного моніторингу атмосферного повітря. Фото: kyiv.comments.ua

Події
10 грудня 2022 17:13

8 грудня під час засідання у Київській міській раді депутати затвердили важливу програму, яка покликана контролювати якість повітря у місті. Рішення про ухвалення Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації Києва дозволить розширити вже наявну міську мережу моніторингу атмосферного повітря, а також напрацювати низку заходів для поліпшення стану якості повітря у майбутньому.

Зокрема, у рамках Програми планується збільшити кількість референтних пунктів моніторингу атмосферного повітря від 5 до 17. На це піде максимум чотири роки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації Олександр Возний.

Зараз у Києві не в кожному районі є високоточні пункти моніторингу якості повітря. Але з часом буде можливість рівномірно розподілити пункти спостережень на територією всього міста.

За допомогою роботи Програми стане можливим:

  • збирання, оброблення, збереження та проведення аналізу інформації про якість атмосферного повітря, оцінка та прогнозування змін і ступеня небезпечності для людей і довкілля;
  • виявлення місць, де спостерігається забруднення атмосферного повітря;
  • розроблення та впровадження місцевих планів поліпшення якості атмосферного повітря;
  • удосконалення інформування населення про якість атмосферного повітря у столиці.

Програму розробили для виконання постанови Кабінету Міністрів № 827 "Про деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря". Усі деталі повністю погодило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

На сьогодні у Києві працює 5 високоточних пунктів спостережень за станом атмосферного повітря, які об'єднані однією системою. Така сама мережає працює у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших європейських містах.

На таких пунктах в автоматичному режимі вимірюється рівень пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, аміаку, приземного озону, сірководню та формальдегіду, а також показуються метеорологічні показники. Отримані дані фіксуються щохвилини і доступні для перегляду на сайті.

Наприкінці 2021 року у всіх районах Києва з'явилися понад 40 індикативних пунктів моніторингу якості повітря. Вони сертифіковані і також відповідають євростандартам.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що фахівці беруть проби повітря у Києві 3-4 рази на день. На пост приїжджає співробітник обсерваторії та забирає колбу із пробами. Столиця України часто потрапляла до списку найбільш забруднених міст світу, проте війна позитивно вплинула на якість повітря. Із початком бойових дій під Києвом мешканці почали масово виїжджали із міста і кількість транспорту зменшилася. Система моніторингу помітила різкі зміни: попри все у березні та квітні повітря в Києві було дуже чисте.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах